Statele Unite acuză Kremlinul de coordonarea unor vaste operaţiuni de ”triere” în Ucraina, cu scopul de a facilita o anexare a teritoriilor asupra cărora deţine controlul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Avem informaţii potrivit cărora oficiali din administraţia prezidenţială rusă supervizează şi coordonează aceste operaţiuni de triaj” a sute de mii de persoane, a acuzat miercuri adjunctul purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat american Vedant Patel.

Aceşti oficiali de la cel mai înalt nivel ”furnizează liste cu ucraineni de ţintit”, a acuzat el într-o conferinţă de presă.

”Rusia desfăşoară aceste operaţiuni în cadrul eforturilor sale vizând anexarea unor părţi ale teritoriului Ucrainei aflate sub controlul său”, a acuzat el.

TRANSFERURI FORŢATE DE COPII

ONU a raportat, tot miercuri, existenţa unor ”acuzaţii credibile cu privire la transferuri forţate de copii neînsoţiţi către teritoriul ocupat de Rusia sau către Federaţia rusă”, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU privind deplasări forţate în Ucraina.

Kievul denunţă cu regularitate ”deportări” care ar fi atins peste un milion de ucraineni.

Moscova dă asigurări că singurul său scop este să le permită civililor ”să evacueze” ”zone periculoase”.

Ucrainenii evacuaţi din oraşe asediate sau care părăsesc teritorii ocupate de trupe ruseşti sunt obligaţi să tranziteze prin centre.

OSCE se declara, într-un raport, la jumătatea lui iulie, ”grav îngrijorată” de tratamentul la care-i supune Moscova pe civilii ucraineni în ”lagăre de filtrare” menite să-i identifice pe cei suspectaţi de legături cu autorităţile de la Kiev.

Autorităţile americane au dezăluit miercuri o hartă care arată existenţa a zece astfel de ”centre” în estul Ucrainei şi destinaţiile ucrainenilor ”filtraţi” în acestea.

Potrivit Washingtonului, ucrainenii sunt interogaţi în aceste centre în vederea evaluării gradului de ”ameninţare” pe care-l reprezintă şi sunt fie autorizaţi să rămână în teritoriile aflate sub controlul rus, fie trimişi în Rusia.

Alte persoane sunt menţinute în detenţie, în estul Ucrainei sau în Rusia.

Secretarul de Stat american Antony Blinken acuza Rusia., în iulie, de ”deportări forţate” a până la 1,6 milioane de ucraineni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.