Şeful NATO Jens Stoltenberg şi-a reiterat luni, în Japonia, poziţia cu privire la ”ameninţarea globală” pe care o reprezintă Coreea de Nord, apreciind că este necesară ”o rezolvare paşnică” a crizei şi nu o acţiune militară, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Suntem de asemenea îngrijoraţi în ceea ce vă priveşte de comportamentul provocator şi imprudent al Coreei de Nord”, care ”reprezintă o ameninţare directă” la adresa Japoniei şi regiunii, dar şi o ”ameninţare globală”, a declarat el într-un discurs pe care l-a susţinut la Tokyo în faţa unor experţi şi conducători din cadrul Apărării nipone.

Cu toate acestea, ”nu avem nevoie să folosim forţa armată, trebuie să găsim o rezolvare paşnică” a acestei crize, a pledat norvegianul.

El a apreciat deja că o intervenţie militară în Coreea de Nord ar avea ”consecinţe devastatoare”, într-un interviu pentru AFP, la Bruxelles, în urmă cu zece zile.

”NATO susţine puternic o presiune politică, diplomatică şi economică asupra Coreei de Nord”, a repetat el luni, insistând asupra necesităţii asigurării că sancţiunile adoptate de ONU în septembrie împotriva Phenianului sunt ”deplin aplicate şi în deplină transparenţă”.

În ultimele luni, regimul nord-coreean a procedat la un al şaselea tir nuclear şi a testat mai multe rachete balistice cu rază lungă de acţiune, capabile să atingă coastele americane. În mai puţin de o lună, două dintre aceste rachete au survolat nordul Japoniei.

Preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un s-au livrat, în paralel, unei escaladări a ameninţărilor verbale. Trump a anunţat în mai multe rânduri că nu exclude opţiunea militară.

Premierul japonez Shinzo Abe, care promovează ”diplomaţia forte” faţă de Phenian, urma să se întâlnească cu Stoltenberg luni după-amiaza.

El îl va primi în Japonia pe Trump la începutul lui noiembrie, în cadrul unui turneu diplomatic în Asia al preşedintelui american.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.