Speranţa de viaţă a americanilor a scăzut cu peste un şi jumătate în 2020 faţă de anul precedent - de la 78,8 ani în 2019 la 77 de ani în 2020 -, o scădere fără precedent de 75 de ani, în mare parte din cauza pandemiei covid-19, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Speranţa de viaţă - la naştere - a americanilor, a scăzut cu peste un an şi jumătate în 2020, anunţă Centrele de prevenţie şi luptă împotriva bolilor (CDC), care au publicat date provizorii în iulie.

Covid-19 a fost a treia cauză de deces în Statele Unite în 2020 - 350.000 de morţi -, după bolile cardiovasculare şi cancer.

Diferenţa între speranţa de viaţă a bărbaţilor şi femeilor a crescut, de la 5,1 ani în 2019, la 5,7 ani în 2020 (74,2 ani în cazul bărbaţilor şi 79,9 în cazul femeilor în 2020).

Aceste date sunt publicate în urma unor estimări făcute publice marţi de către Biroul american al Recensământului, care arată că populaţia Statelor Unite a crescut în 2021 în cel mai lent ritm înregistrat vreodată.

Pandemia covid-19 a accelerat o tendinţă de fond de naşteri puţine şi decese multe.

În perioada iulie 2020-iulie 2021, creşterea populaţiei americane a fost de doar 0,1%, potrivit Biroului.

În prezent, Statele Unite au o populaţie de 331,9 milioane de locuitori.

”Creşterea populaţiei încetneşte de ani de zile, din cauza scăderii nivelului natalităţii şi diminuării imigraţiei internaţionale, în timp ce nivelul mortalităţii creşte din cauza unei îmbătrâniri a populaţiei ţării”, declară, citat într-un comunicat o demografă de la Birou, Kristie Wilder.

”Odată cu impactul pandemiei covid-19, această combinaţie a antrenat un ritm al creşterii istoric de lent”, subliniază ea.

O altă consecinţă a pandemiei este că anumite state - mai ales în vest - au ”câştigat” locuitori, în tmp ce cele din nord-est au pierdut locuitori.

Texasul a înregistrat, în valoare absolută, cea mai puternică creştere - de +1,1% -, din cauza venirii a 170.000 de persoane din alt stat, care au decis să se instaleze în acest stat.

Idaho a atras aproape 49.000 de locuitori din alt stat şi înregistrează cea mai mare creştere a populaţiei sale - de +2,9%.

În schimb, populaţia statului New York a scăzut sub 20 de milioane de locuitori, cu -1,6%. Peste 352.000 de persoane au ales să părăsească acest stat şi să plece în altul.

Capitala federală Washington a înregistrat cea mai mare scădere a populaţiei, de -2,9%.

Aceste date sunt o estimare, realizată pe baza unor date de la recensământul decenial din 2020, dar şi pe baza unor acte de naştere, de deces şi bilanţuri ale imigraţiei.

Recensământul din 2020 a fost bulversat de pandemie, pe de o parte, şi de schimbări metodologice controversate cerute de către Donald Trump, pe de altă parte.

Aceste date sunt esenţiale în stabilirea decupajului electoral în cele 50 de state americane şi în alocarea unor fonduri federale în valoare de zeci de miliarde de dolari şcolilor sau spitalelor.

Ele permit să se stabilească greutatea fiecărui stat în Camera Reprezentanţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.