Transportatorii ungari au decis să pună capăt, după zece zile, blocării frontierei Ucrainei, fără să fi obţinut câştig de cauză, după ce i-au acuzat pe colegii lor ucraineni de concurenţă neloială, presiuni la care Guvernul lui Viktor Orban nu a cedat, relatează Euronews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am auzit discursul Guvernului nostru care spune că nu va lăsa pe nimeni la o parte. Acum pare că nu e cazul”, declară un şofer ungar, Károly Szamosfalvi.

Aceşti şoferi de TIR protestează faţă de o hotărâre a Uniunii Europene (UE) în favoarea Ucrainei.

UE a renunţat la sistemul de permise de intrare pe teritoriul său impus TIR-urilor ucrainene în Europa, cu scopul de a susţine Kievul împotriva invaziei Rusiei.

Acest acord, pe o perioadă iniţială de un an, a fost prelungit până în iunie 2024.

”Camionagii din ţări care nu sunt membre UE pot intra pe piaţa europeană cu un avantaj semnificativ ca preţ. Noi nu le putem face concurenţă”, denunţă Károly Szamosfalvi.

Şoferii ungari de TIR - care vor să-şi continue protestele în 2024 - nu sunt singurii furioşi.

Colegii lor polonezi şi slovaci se consideră la rândul lor lezaţi şi blochează de mai multe săptămâni frontiera cu Ucraina.

Aceste proteste au condus la formarea unor cozi lungi de aşteptare, care perturbă activitatea şoferilor de TIR ucraineni.

”Acum o săptămână. am aşteptat trei zile, pentru că coada avea 28 de kilometri. Între timp, situaţia s-a îmbunătăţit un pic, poate şase kilometri, şi putem traversa rapid, în 15-17 ore. Nu este mult. Se întâmplă multe lucruri la alte frontiere decât aici. E mai bine”, declară un şofer ucrainean.

Ministrul ucainean al Infrastructurii a anunţat joi că s-a întâşnit cu omologul său polonez într-o încercare de a găsi o soluţie la blocaj.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.