Situaţia "în mai multe sectoare" din Franţa este "tensionată şi dificilă" din cauza intemperiilor, în special în Seine-et-Marne şi Essonne, a declarat joi premierul francez Manuel Valls, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Situaţia rămâne tensionată, dificilă, în mai multe sectoare. Mă refer la Ile de France, dar mai ales la departamentele Seine-et-Marne şi Essonne", iar "cu o situaţie acută urmează să se confrunte Longjumeau", în acest din urmă departament, a declarat Valls.

"Aproape două mii de oameni urmează să fie evacuaţi" la Longjumeau, "şi, în mai mică măsură, din fericire, la Corbeil-Essonnes", a anunţat premierul de la Centrul operaţional interministerial de gestionare a crizei.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

"Avem în continuare numeroase îngrijorări", a subliniat Valls.

După mai multe zile de inundaţii, situaţia era tensionată mai ales Seine-et-Marne şi Essonne, iar ploile urmează să continue.

În afară de cele două departamente, în Loiret era în vigoare o alertă cod roşu, iar în alte opt departamente din Ile-de-France, Centru şi Lorraine era în vigoare un cod portocaliu, şi anume Essonne, Indre-et-Loire, Cher, Loir-et-Cher, Indre, Meuse, Meurthe-et-Moselle şi Moselle.

Peste 2.500 de gospodării din Longjumeau nu aveau curent electric, iar aproximativ 200 de persoane au fost evacuate miercuri seara, dintre care 20 au dormit într-un gimnaziu. Primăria a fost mutată provizoriu într-un parc din oraş, într-un loc mai înalt, ferit de ape.

La aproximativ 20 de kilometri mai la sud, Corbeil-Essonnes, unde râul Essonne se varsă în Sena, "se pregăteşte de şoc" în noaptea de joi spre vineri, deoarece "valul din aval de Essonne urcă", a declarat pentru AFP primarul Jean-Pierre Bechter (LR).

Începând de duminică, de când au început ploile, salvatorii au efectuat peste 10.000 de intervenţii şi au evacuat peste 5.000 de persoane.

În Seine-et-Marne, corpul unei femei în vârstă de 86 de ani a fost găsit într-un pavilion inundat. O anchetă urmează să stabilească cauzele decesului.

Pentru ministrul de Interne Bernard Cazeneuve, obiectivul este să se procedeze "foarte rapid" în vederea unei reveniri a vieţii la normal.

La Paris, o parte căilor de acces de pe malul Senei au fost închise. Fluviul atingea un nivel de cinci metri joi dimineaţa, urcând pe picioarele zuavului de la Podul Alma, celebra statuie care le foloseşte ca reper parizienilor.

În timpul inundaţiilor istorice din 1910, apa a ajuns până la umerii statuii (8,62 metri).

Sena va continua să se umfle şi ar putea atinge în weekend, în capitală, un vârf situat între 5,10 şi 5,70 metri, o situaţie care "necesită o atenţie deosebită", a avertizat primăria.

Intemperii afectează de asemenea nordul Austriei şi Germaniei, unde patru persoane au fost găsite, miercuri, moarte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.