Premierul japonez conservator Shinzo Abe s-a arătat inflexibil luni, reafirmând necesitatea construiri unei noi baze militare americane în regiunea subtropicală Okinawa - un proiect care a fost respins masiv duminică de către alegători în regiunea vizată, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sunt 20 de ani de cânt Japonia şi Statele Unite s-au pus de acord” asupra unui transfer al bazei Corpului puşcaşilor marini Futenma de la Ginowan, o zonă dens populată în arhipelagul Okinawa, în care se află baza, către un loc izolat pe litoral, în parte artificial, a declarat Abe.

”Nu mai putem să amânăm acest lucru”, a insistat el.

Guvernatorul Okinawei Denny Tamaki, care se opune aprig acestui proiect, a decis săă organizeze un referendum, într-o încercare de a face auzită vocea numeroşilor locuitori care se opun prezenţei militare americane.

Aproximativ 72% dintre alegători s-au pronunţat ”împotriva” lucrărilor în vederea construirii noului loc, iar 19% s-au pronunţat ”pentru” - o victorie a lui Tamaki, în pofida faptului că această consultare nu are valoare juridică.

”Dialogăm de mulţi ani cu locuitori ai prefecturii şi vom continua acest dialog cu scopul de a încerca să-i convingem”, a reacţionat Abe. ”Vom continua să facem tot ceea ce putem pentru a reduce povara Okinawei”.

Ocupat de americani după al Doilea Război Mondial şi retrocedat japonezilor în 1972, arhipelagul Okinawa, situat la peste 1.500 de kilometri sud-vest de Tokyo, însumează 1% din suprafaţa totală a Japoniei, însă pe el se află peste jumătate dintre cei 47.000 de militari americani staţionaţi în ţară.

Washingtonul consideră că acest teritoriu - situat în apropiere de de Taiwan - are o foarte mate importanţă startegică în Asia.

În vederea potolirii tensiunilor, guvernele japonez şi american au decis, în 1996, ca Futenma să fie mutată către zona de litoral, mai puţin populată, la Henoko. Însă locuitorii se opun acestui lucru de atunci şi reclamă ca această bază să dispară pur şi simplu.

Ei se plâng de o serie de probleme - de la zgomot la accidente sau crime implicând ocupanţi ai bazei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.