Pete Hegseth, secretarul american al apărării, a oprit unilateral o livrare convenită de ajutor militar către Ucraina din cauza unor îngrijorări nefondate că stocurile de arme ale SUA sunt deficitare, potrivit unor informaţii citate de The Guardian.
Democraţii au afirmat că nu există dovezi că stocurile de arme americane sunt în scădere. „Nu ne aflăm într-un punct mai jos, din punct de vedere al stocurilor, decât în cei trei ani şi jumătate de conflict din Ucraina”, a declarat Adam Smith, democrat şi membru de rang înalt al comisiei pentru servicii armate a Camerei Reprezentanţilor. Smith a afirmat că personalul său a „văzut cifrele” privind livrările de arme şi că nu există nicio justificare pentru suspendarea ajutorului acordat Ucrainei.
Un lot de rachete de apărare aeriană şi alte muniţii de precizie urmau să fie trimise în Ucraina. Ajutorul fusese promis de SUA în timpul administraţiei Joe Biden, anul trecut. Dar Pentagonul a oprit livrarea, iar NBC a relatat că decizia a fost luată exclusiv de Hegseth, şeful Pentagonului. Fost prezentator al Fox News, el a fost anterior criticat pentru că a dezvăluit planuri de atac militar pe două grupuri de chat de pe aplicaţia de mesagerie Signal, unul dintre acestea incluzând accidental un jurnalist.
Potrivit NBC, Hegseth a oprit de trei ori livrările militare americane către Ucraina, ultima intervenţie fiind motivată de îngrijorarea că stocurile de arme ale SUA sunt prea mici.
Armele a căror livrare este întârziată includ zeci de rachete interceptoare Patriot care pot apăra împotriva atacurilor cu rachete ruseşti, precum şi obuziere şi alte sisteme de rachete.
Când a fost întrebat joi de un reporter despre suspendarea livrărilor către Ucraina, preşedintele Donald Trump a afirmat că aceasta era necesară deoarece „Biden a golit întreaga ţară, dându-le arme, şi trebuie să ne asigurăm că avem suficiente pentru noi”.
Un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat săptămâna trecută că decizia „a fost luată pentru a pune interesele Americii pe primul plan, în urma unei reevaluări (a Departamentului Apărării]) în ceea ce priveşte sprijinul şi asistenţa militară acordate de SUA altor ţări din întreaga lume”. Totuşi, acelaşi purtător de cuvânt a ţinut să reamintească: „Puterea forţelor armate ale Statelor Unite rămâne de necontestat – întrebaţi Iranul”, a comentat el.
„Această revizuire a capacităţilor este efectuată pentru a se asigura că ajutorul militar al SUA este în concordanţă cu priorităţile noastre de apărare”, a declarat miercuri reporterilor purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sean Parnell. „Considerăm că este un pas pragmatic şi de bun simţ către crearea unui cadru pentru evaluarea muniţiilor trimise şi a destinaţiei acestora”, a adăugat Parnell.
El a părut să confirme, de asemenea, că în prezent nu există o penurie de arme pentru forţele armate americane. „Se ştie că armata noastră are tot ce îi trebuie pentru a îndeplini orice misiune, oriunde, oricând, în întreaga lume”, a spus el.
Decizia Pentagonului a surprins membrii Congresului, precum şi Ucraina şi aliaţii europeni ai SUA.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.