Ofiţeri de cel mai înalt rang de la Pentagon condamnă atacul sângeros al unor susţinători ai lui Donald Trump la Capitoliu de miercurea trecută şi denunţă această lovitură în forţă drept un atentat la buna desfăşurare a democraţiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Această revoltă violentă a luat forma unui asalt direct împotriva Congresului Statelor Unite, împotriva edificiului Capitoliului şi procesului nostru constituţional”, denunţă marţi, într-un rar mesaj adresat trupelor, Comitetul şefilor Statului Major Interarme, din care fac parte ofiţerii de cel mai înalt rang din cadrul armatelor americane.

”Dreptul la libertatea de exprimare şi de adunare nu autorizează pe nimeni să recurgă la violenţă, la răzvrătire şi la insurecţie”, se arată în această scrisoare, semnată de către şeful StatuluiMajor american, generalul Mark Milley.

În scrisoare se subliniază că fiecare militar angajat sub drapelul american este obligat să apere Constituţia Statelor Unite.

Statele Unite şi captala lor federală, Washingtonul, se pregătesc de instalarea la putere a lui Joe Biden, la Casa Albă, la 20 ianuarie, care urmează să devină comandantul suprem al forţelor armate americane.

Respingerea victoriei candidatului democrat în alegeri de către Donald Trump şi numeroşi susţinători ai acestuia alimentează o atmosferă puternic tensionată în ţară, iar în vederea ceremoniei învestirii lui Joe Biden s-au dispus măsuri importante de securitate.

Armata americană urmează să ia parte la aceast vastă operaţiune de securizare a Washingtonului, prin desfăşurarea a mii de membri ai Gărzii Naţionale, o forţă militară de rezervă.

Armata a păstrat tăcerea aproape o săptămână după incidentele violente de la Capitoliu.

Mark Milley nu a comentat incidentele pentru că nu a vrut să se amestece în probleme politice, potrivit unor oficiali, scrie Reuters.

Această tăcere a generalului aminteşte de prezenţa lui Mark Milley, în iunie, alături de Donald Trump, la un marş de la Casa Albă către o biserică vecină, după ce forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene şi au tras cu  gloanţe de cauciuc pentru a dspersa manifestanţi paşnici împotriva rasismului la Casa Albă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.