Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg se afla joi la Kiev, într-o vizită-surpriză, prima sa vizită în Ucraina de la începutul războiului rus, la 24 februarie 2022. scrie presa ucraineană, care publică fotografii cu liderul occidental în centrul capitalei ucrainene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Jens Stoltenberg a sosit joi la Kiev, în prima sa vizită în Ucraina de la invazia rusă a Ucrainei, în urmă cu peste un an, a anunţat un oficial de la NATO
 
NATO confirmă informaţii despre această vizită-surpriză, dezvăluită de către Kyiv Independant, o publicaţie ucraineană, care a publicat imagini în care Jens Stoltenberg apare în centrul Kievului.
 
 
În aceste imagini, Jens Stoltenberg este surprins în timp ce se reculege în Piaţa SF. Mihail, la Kiev, în faţa unui memorial al militarilor ucraineni ucişi în război.
 
NATO şi-a afişat susţinerea faţă de Ucraina împotriva invaziei ruse, iar state membre ale Alianţei Nord-Atlantice furnizează Kievului echipament militar şi armament pentru a lupta împotriva armatei ruse, care a invadat această fostă republică sovietică.
 
Rusia vede în această susţinere dovada faptului că NATO şi Statele Unite poartă un război prin procură împotriva sa în Ucraina, iar Moscova denunţă neîncetat extinderea blocului militar occidental la frontiera rusă,
 
Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat joi, într-o conferinţă de presă, că obiectivul Moscovei în Ucraina este împedicarea acestei ţări să adere la NATO.
 
”În caz contrar, asta ar constitui o ameninţare gravă la adresa ţării noastre şi a securităţii sale”, a dat asigurări Peskov.
 
El a declarat, referitor la perspectivele unei eventuale aderări a Ucrainei la NATO în legătură cu vizita lui Stoltenberg, că Kremlinul nu deţine evaluări în acest sens.
 
”Nu, Kremlinul nu are evaluări ale perspectivelor” aderării Ucrainei la N ATO, a spus Peskov.
 
El a dat asigurări în mai multe rânduri că războiul rus va continua.
 
După invazia Ucrainei de către Rusia, Finlanda şi Suedia, care aveau o politică de neutralitate, au cerut să adere la NATO.
 
Finlanda a aderat la Alianţa Nord-Atlantică la începutul lui aprilie, însă Stockholmul aşteaptă în continuare unda verde a Turciei şi Ungariei.
 
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski insistă asupra unei ”aderări accelerate la NATO” a Ucrainei.
 
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg subliniază însă că mai întâi Ucraina este necesar să învingă Rusia în acest război.
 
Occidentul a furnizat Ucrainei ajutoare în valoare de peste 150 de miliarde de dolari de la începutul invaziei ruse - dintre care 65 de miliarde de dolari ca ajutor militar, potrivit lui Stoltenberg.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.