Secretarul de Stat al Statelor Unite Mike Pompeo a cerut luni o soluţie pentru ruptura existentă de trei ani între Golful Persic între Qatar şi Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain şi Egipt, afirmând că administraţia Trump este nerăbdătoare să o vadă rezolvată, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vorbind la o întâlnire cu vicepremierul Qatarului şi ministrul de Externe şeikul Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, la Departamentul de Stat, Pompeo a spus că este importantă concentrarea atenţiei pe activităţile Iranului în Orientul Mijlociu.

”Pentru a ne menţine atenţia concentrată pe această activitate şi a închide uşa amestecului tot mai mare al Iranului, trebuia de mult să fie găsită o soluţie pentru ruptura din Golf”, a spus Pompeo.

Aceasta a mai afirmat că ”Administraţia Trump este nerăbdătoare să vadă rezolvată această dispută şi să fie redeschise graniţele aeriene şi terestre ale Qatarului, blocate în prezent de statele din Golf. Aştept cu nerăbdare progrese în această problemă”.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrainul şi Egiptul au întrerupt relaţile diplomatice şi comerciale cu Qatarul în iunie 2017, acuzând statul că susţine terorismul. Qatarul neagă acuzaţia şi şi-a acuzat vecinii că vor să îi îngrădească suveranitatea.

Kuwaitul şi Statele Unite au încercat să medieze ruptura, care a subminat eforturile Washingtonului de a înfrunta Iranul, care concurează cu Arabia Saudită pentru supremaţia regională.

Naţiunile care boicotează Qatarul au trimis o listă de 13 condiţii pentru ridicarea boicotului, inclusiv închiderea televiziunii Al Jazeera, închiderea unei baze militare a Turciei, reducerea legăturilor cu Iranul şi întreruperea legăturilor cu mişcarea Frăţia Musulmană.

Preşedintele american Donald Trump este nerăbdător să arate că a obţinut succese în Orientul Mijlociu, înaintea alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.