Organizaţia nonguvernamentală britanică (ONG) ”Save the Children” a confirmat marţi faptul că doi angajaţi de-ai săi au fost ucişi într-un masacru imputat armatei birmane, după ce rămăşiţe calcinate ale cel puţin 35 de persoane au fost descoperite în estul Myanmarului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Confirmăm cu profundă tristeţe azi (marţi) că doi membri ai unor echipe Save the Children se aflau între cele cel puţin 35 de persoane, inclusiv femei şi copii, care au fost ucise vineri într-un atac comis de către militari birmani în statul Kayah”, anunţă într-un comunicat ONG-ul.

Un purtător de cuvânt al juntei birmane, Zaw Min Tun, a recunoscut sâmbătă că înfruntări au izbucnit în această zonă vineri şi că militari au ucis un număr de persoane, fără să ofere detalii.

Potrivit Ovservatorului Myanmar Witness, ”35 de persoane, inclusiv copii şi femei, au fost arşi şi ucişi de militari la 24 decembrie, în cantonul Hpruso”.

Save The Children precizează marţi că cei doi angajaţi ucişi erau bărbaţi tineri şi aveau copii.

”Militarii i-au obligat pe oameni să coboare din maşină şi i-au arestat pe unii, iar pe mulţi alţii i-au ucis şi au ars corpurile”, precizează ONG-ul, care are aproximativ 900 de angajaţi în Myanmar şi a decis să-şi suspende activitatea în statul Kayah şi în mai multe alte regiuni.

”Suntem zguduiţi de violenţa împotriva civililor şi personalului nostru, care sunt lucrători umanitari devotaţi şi susţin milioane de copii aflaţi în nevoie în întregul Myanmar”, a declarat directoarea generală a ONG-ului Inger Ashing.

În octombrie, ONG-ul anunţa că biroul său din oraşul Thantlang (vest) a fost distrus de bombardamente ale juntei, care au ras de pe suprafaţa pământului zeci de case, în urma unor confruntări cu o grupare locală împotriva juntei.

Noul Emisar Special ONU pentru Myanmar Noeleen Heyze s-a declarat luni ”profund îngrijorată” de escaladarea violenţei în această ţară şi a îndemnat la o încetare a focului între juntă şi opozanţii acesteia de Anul Nou.

Myanmarul se află în haos după lovitura de stat din februarie, iar peste 1.300 de persoane au fost ucise în reprimarea forţelor armate, potrivit unei organizaţii de monitorizare locale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.