Pachetul de sancţuni impuse Rusiei de către Uniunea Europeană, după ce Moscova a recunoscut două entităţi separatiste în estul Ucrainei, intră în vigoare miercuri seara sau joi, anunţă miercuri secretarul de stat francez însărcinat cu Afaceri Europene Clément Beaune, a cărui ţară deţine preeidnţia semestrială a UE, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Au existat reacţii foarte rapide din partea europenilor, coordonate cu americanii şi britanicii. Aceste sancţiuni urmează să fie aplicate încă din aceastpă (mieruri) seara, probabil cel mai târziu mâne (joi)”, anunţă la postul de radio France Inter Clément Beaune.

Acest prim pachet de sancţiuni, care ar putea ”merge mai departe”, include măsuri ţintite vizând deputaţi ruşi care au adoptat recunoaşterea separatiştilor şi măsuri financiare vizând bănci ruseşti.

”Statul rus, băncile ruseşti nuse vor mai putea finanţa pe pieţele europene”, subliniază Clément Beaune.

Germania a decis, la rândul său, să suspende autorizarea gazoductului Nord Stream 2.

”Ea este supendată până la noi ordine. Asta poaste însemna pentru totdeauna”, a subliniat secretarul de stat francez..

”Faptul că germanii sunt capabili, într-un subiect atât de important ca aprovizionarea cu gaze naturale, să ia o asemenea decizie, care nu a fost evocată niciodată, luată în considerare serios, este un semnal şi un gest foarte puternic”, insistă el.

Europa - dependentă în parte de gaze naturale ruseşti - deţine ”stocuri suficiente pentru a ieşti din iarnă”, dă el asigurări.

Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut un discurs cu accente ”delirante” şi înţesat de ”minciuni istorice” cu scopul de a-şi justfica decizia de a încălca integritatea teritorială a Ucrainei, denunţă oficialul francez.

Putin ”a făcut o analiză extrem de violentă, un pic delirantă şi paranoică, dar construită, din nefericire, de către Vladimir Putin, care a revenit cu multe minciuni istorice asupra unui fel de versiune naţională, naţionalistă şi agresivă, care nu este complet nouă”, relevă Clément Beaune.

”El şi-a înăsprit, fără îndoială, discursul şi tonul. Nouă ne revine să ne adaptăm şi să reacţionăm fără nicio slăbiciune”, subliniază el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.