Forţe ruse au reluat atacuri aeriene la Mariupol şi încearcă să ia cu asalt oţelăria Azovstal, de unde le opun rezistenţă forţe ucrainene care au mai rămas în oraş, anunţă sâmbătă un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Oleksii Arestovici, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Inamicul încearcă să stranguleze rezistenţa ultimă a apărătorilor Mariupolului în zona Azovstal”, a anunţat la televiziunea ucraineană Arestovici.

Vladimir Putin a anunţat că a anulat joi un asalt pe care voia să-l lanseze ministrul său al Apărării Serghei Şoigu.

Şoigu crede că poate cuceri oţelăria în ”trei sau patru zile”.

Liderul de la Kremlin a anunţat că preferă un asediu al vastului complex industrial.

”Trebuie să ne gândim (...) la viaţa şi la sănătatea militarilor şi ofiţerilor noştri. Nu trebuie să pătrundem în aceste catacombe şi să ne târâm sub pământ”, declara Putin joi.

”Blocaţi această zonă aşa încât să nu poată să treacă nici măcar o muscă”, ordona el.

Pe de altă parte, Batalionul Azov a postat sâmbătă, pe YouTube, o nouă înregistrare video în care apar zeci de femei şi copii, despre care afirmă că trăiesc în subteranele unei clădiri din complex.

Aceste persoane sunt filmate îmbrăcate gros, într-un dormitor improvizat, în care lenjerie este agăţată pe un fir.

O femeie, întrebată de către un miliitar ucrainean, răspunde la cameră că trăieşte în acest subteran de la începutul lui martie.

Altă femeie, cu un bebeluş în braţe, spune că s-a refugiat aici pentru că soţul său lucra la Azovstal.

Mai mulţi copii vorbesc, de asemenea, în faţa camerei. Ei spun că vor ”să se întoarcă acasă”.

Data filmării nu a putut fi verificată imediat, însă două femei intervievate spun că este 21 aprilie.

Mariupolul, care avea aproxmativ 450.000 de loucitori îniante de lansarea invaziei ruse, la 24 februarie, a devenit un câmp de ruine, cu locuitori care trăiesc în subsoluri şi cărora le lipseşte totul şi nu au comunicaţii cu exteriorul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.