Moscova era pregătită în 2020 să asasineze un informator rus al CIA pe teritoriul Statelor Unite, o operaţiune întreruptă şi urmată de represalii diplomatice de ambele părţi, dezvăluie cotidianul american The New York Times (NYT).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Spionajul rus ”pare pregătit”, în timpul preşedinţiei lui Vladimir Putin, ”să încalce o linie şi să nu mai evite să vrea să ucidă un informator preţios al Statelor Unite pe propriul lor teritoriu”, comentează cotidianul.

Presupusa tentativă de asasinat din 2020 este dezvăluită de către un universitar de la Harvard, Calder Walton, într-o carte de spionaj care urmează să apară.

NYT confirmă în mod independent această tentativă de asasinat şi dezvăluie - pentru prima oară - urmările acestei operaţiuni anulate - ”sancţiuni şi expulzări (care) au urmat”.

”UN NOU RAMON MERCADER”

Ţinta asasinatului era Aleksandr Poteiev, “un fost agent de informaţii rus ale cărui informaţii au condus la o anchetă care adurat mai mulţi ani a FBI. În 2010, ea (ancheta) a permis demascarea a 11 spioni care trăiau sub acoperire în oraşe pe Coasta de Est”, dezvăluie NYT.

Aleksandr Poteiev a fugit în Statele Unite, unde Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA) l-a instalat în secret în regiunea Miami.

Pentru a-l găsi, Rusia a plănuit o operaţiune elaborată, în care a şantajat un cercetător mexican din Miami Beach.

Cercetătorul trebuia să localizeze maşina lui Poteiev, însă a fost reperat şi arestat. El a dezvăluit detalii ale acestei operaţiuni ratate.

”Potrivit cărţii lui Calder Walton, un oficial de la Kremlin a spus că un asasin, un Mercader (numele asasinului lui Troţki), are să vină şi aproape sigur are să-l omoare pe Poteiev”, potrivit ziarului.

ŞANTAJ

”Acest complot şi alte activităţi ruseşti au condus la un răspuns ferm al Washingtonului”, dezvăluie The New York Times, care citează confidenţe ale unui număr de trei foşti oficiali americani de rang înalt.

”În aprilie 2021, Statele Unite au impus sancţiuni şi au expulzat zece diplomaţi ruşi, inclusiv pe şeful de post al SVR”, succesorul KGB, un oficial a cărui expulzare ”putea cauza dificltăţi incredibile operaţiunilor (în domeniul) informaţiilor”.

Preşedintele american Joe Biden a anunţat aceste sancţiuni, însă nu a evocat operaţiunea anulată.

Rusia a replicat la fel de ferm şi a expulzat tot ”zece diplomaţi americani, inclusiv pe şeful de post al CIA la Moscova”.

Acest dosar confirmă, după otrăvirea lui Serghei Skripal, în Regatul Unit, ”o escaladare a metodelor Moscovei”.

”Liniile roşii nu mai există de mult pentru Putin”, avertizează un fost agent CIA , Marc Polymeropoulos. ”El vrea să-i vadă pe toţi băieţii morţi”, subliniază el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.