Rusia şi Belarusul nu ajută migranţi să ajungă la frontiera dintre această din urmă ţară şi Polonia, dă asigurări adjunctul ambasadorului rus la ONU şi subliniază că Moscova nu are niciun plan să invadeze Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu, absolut deloc”, a declarat Dmitri Polianski, respingând ajutorarea migranţilor, înaintea unei reuniuni de urgenţă cu uşile închise a Consiliului de Securitate al ONU, convocată de Estonia, Franţa şi Irlanda, pe tema criza migraţiei de la frontiera dintre Belarus şi Polonia.

Întrebat despre prezenţa unor avioane de vânătoare în spaţiul aerian belarus, Polianski a răspuns că este vorba despre un ”răspuns la desfăşurarea masivă” a unor militaru înarmaţi la frontera polonezo-belarusă.

”Noi avem obligaţii în cadrul unităţii între Rusia şi Belarus”, a declarat el.

”Dacă există o ceoncentrare de resurse militare la frontiera cu Belarusul, trebuie să reacţionăm. Sunt doar zboruri de recunoaştere, nimic mai mult. Este o activitate normală”, a insistat el.

Migranţii ”sunt nişte oameni care au venit în mod legal în Belarus şi care caută să intre în ţări europene, mai ales în Germania. Ei nu sunt autorizaţi să treacă frontiera, sunt urmăriţi şi bătuţi. Este o ruşine totală şi o încălcare completă a convenţiilor internaţionale”, a apreciat Dmitri Polianski, adăugând că o ieşire din criză poate avea loc doar prin dialog.

Diplomaţia rusă critică absenţa transparenţei părţii poloneze cu privire la ciza migranţilor la frontiera poloneză, unde, a declarat el, jurnalişti şi ONG-uri nu au acces, spre deosebire, consideră el, de partea belarusă a frontierei.

Adjunctul ambasadorului rus la ONU a evocat o ”înclinaţie masochistă” şi denunţat sesizarea Consiliului de Securitate al ONU de către statele membre UE drept ”ruşinoasă”.

Întrebat dacă desfăşurarea forţelor militare ruse la frontiera Rusiei cu Ucraina înseamnă că Moscova intenţionează să invadeze Ucraina, Dmitri Polianski a răspuns că ”acest lucru nu a fost planificat niciodată”.

”Nu utaţi că navele de război americane de la Marea Neagră acţionează în mod foarte provocator”, a denunţat el.

”Este tot mai dificil, zi de zi, să se ecite o confruntare directă la Marea Neagră”, a apreciat adjunctul ambasadorului rus la ONU.

”Noi avem dreptul să concentrăm trupe acolo unde vrem. Nu este un teritoriu ucrainean. Este un teritoriu rusesc”, a subliniat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.