”Guvernul” ”republicii populare” de la Lugansk, în Donbas, în estul Ucrainei, unde jurnalistul de la BFMTV Frédéric Leclerc-Imhoff, în vârstă de 32 de ani, a fost ucis ”de o schijă de obuz în timp ce acoperea o operaţiune umanitară”, îl acuză pe tânărul francez că este un ”mercenar străin”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În timp ce Franţa îl plânge pe jurnalist, Rusia îl defăimează, comentează Le Figaro.

”Este puţin probabil ca cetăţeanul francez care a murit luni să aibă legătură cu jurnalismul”, afirma ”guvernul” separatist prorus luni, într-un comunicat.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou

”El se putea ocupa de livrări de muniţie până la poziţiile armatei ucrainene”, acuză acesta.

Autorităţile separatiste ruse anunţă că ”presa ucraineană nu-l consideră drept un jurnalist, ci un voluntar”.

”Guvernul” ”republicii” de la Lugansk conchide în acest comunicat că Frédéric Leclerc-Imhoff era un ”mercenar străin”, ”un complice al forţelor de extremă dreapta”.

Pe de altă parte, redacţia BFMTV ”este în doliu în această (luni) seara”, a anunţat directorul general al BFMTV Marc-Olivier Fogiel, după ce a aflat despre moartea jurnalistului.

Tânărul în vârstă de 32 de ani este al optulea jurnalist ucis în Ucraina, potrivit Reporter sans frontières (RSF).

El este primul francez rănit mortal de ”schija unui obuz în timp ce acoperea o operaţiune umanitară”, a anunţat BFMTV imediat după anunţarea morţii jurnalistului, într-un mesaj postat pe Twitter, de către preşedintele francez Emmanuel Macron.

”Nu era cap fierbinte. Se gândea tot timpul la misiunea sa. Ceea ce domincă în această (luni) seara la noi este durerea şi trsiteţea, dar şi o formă de mândrie (...). Această misiune este, fără îndoială, una dintre cele mai periculoase”, a declarat, foarte emoţionat, Marc-Olivier Fogiel.

Parchetul Naţional francez Antiterorist (PNAT) a anunţat că a deschis o anchetă cu privire la crime de război.

Ancheta în flagrant a fost încredinţată Oficiului central de luptă împotriva crimelor împotriva umanităţii, genocidelor şi crimelor de război (OCLCH) şi vizează, de asemenea, ”rănirea colegului său Maxime Brandstaetter”, care era prezent în timpul acestui reportajuluirespectiv, a precizat PNAT.

”Ancheta vizează capete de aducere atingere voită la adresa vieţii unei persoane protejate de dreptul internaţional al conflictelor armate, atacuri deliberate vizând persoane care nu iau parte în mod direct la conflicte şi atacuri deliberate vizând personal şi vehicule folosite în cadrul unei misiuni de ajutor umanitar”, a anunţat parchetul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.