Rusia a emis miercuri un mandat de arestare pe numele lui Oleg Navalnîi, în vârstă de 38 de ani, fratele opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi, acuzat de încălcarea condiţiilor unei suspendări a unei pedepse de către administraţia penitenciară, care cere să fie încarcerat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Emiterea acestui mandat de arestare are loc la o zi după ce numele lui Aleksei Navalnîi - inamicul jurat al Kremlnului, încarcerat într-un dosar de fraudă pe care îl denunţă drept politic - a fost introdus pe lista ”teroriştilor şi extremiştilor”, pe fondul unei reprimări implacabile, în ultimii doi ani, a vocilor criticie din Rusia.

Numele lu Oleg Navalnîi apare pe lista persoanelor căutate de către Ministerul rus de Interne cu privire la infracţiuni penale, a constatat AFP.

Oleg Navalnîi a fost condamnat în august la un an de închisoare - cu suspendare - într-un dosar de încălcare a normelor sanitare impuse în lupta împotriva epidemiei covid-19, după ce i-a îndemnat pe ruşi să participe la manifestaţii în favoarea eliberării fratelui său, în ianuarie.

Avocatul său, Nikos Paraskevov, a declarat agenţiei ruse de presă Interfax că acest mandat de arestare a fost emis deoarece poliţia nu l-a găsit pe Oleg Navalnîi la domiciliu.

El a declarat că nu ştie dacă acesta a părăsirt ţara - la fel ca majoritatea susţinătorilor şi aliaţilor fratelui acestuia.

Un tribunal de la Moscova a înregstrat luni o cerere a administraţei penitenciare de transformare a pedepsei cu suspendarea a lui Oleg Navalnîi în pedeapsă cu executarea.

Această cerere urmează să fie examinată la 18 februarie, potrivit tribunalului.

Oleg şi Aleksei Navalnîi au fost condamnaţi în 2014, într-un dodar de fraudă pe care susţinătorii lor îl denunţă drept motivat politic.

Oleg Navalnîi a ispăşit trei ani şi jumătate de închosoare şi a fost eliberat în 2018, iar Aleksei Navalnîi a fost condamnat la închiosoare cu suspendarea.

La întoarcerea sa în Rusa, în ianuarie 2021, în urma unei convalescenţe în Germana după ce a fost otrăvit cu o substanţă de tip noviciok în Siberia, de care acuză Kremlinul şi FSB, Aleksei Navalnîi a fost imediat arestat şi încarcerat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.