Ministerul rus al Apărări anunţă vineri că a încheiat retragerea trupelor ruse de pe malul de vest al fluviului Nipru, în regiunea ucraineană Herson (sud), o retragere care reprezintă o nouă înfrângere umilitoare a Moscovei în Războiul rus din Ucraina, relatează The Associated Press,

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Retragerea trupelor ruse s-a încheiat vineri, la ora locală 5.00 (şi ora României), iar nicio unitate militară şi niciun echipament militar nu au fost lăsate în urmă, anunţă într-un comunicat ministerul.

Forţele ruse s-au retras inclusiv din oraşul Herson, singura capitală regională ucraineană pe care au cucerit-o în cele opt şi luni şi jumătate care au trecut de la invazia Ucrainei.

Kremlinul rămâne sfidător, iar vineri a insistat că această retragere nu reprezintă absolut niciun motiv de jenă pentru preşedintele rus Vladimir Putin. Un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat presei că Moscova continuă să considere Hersonul ca o regiune care face parte din Rusia.

El a declarat că Kremlinul nu regretă faptul că a organizat festivităţi, cu doar o lună în urmă, pentru a anexa ilegal Hersonul şi alte trei regiuni ucrainene - Zaporijia, Doneţk şi Lugansk.

Biroul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a catalogat, cu puţin înainte de declaraţile lui Peskov, situaţia din Herson drept ”dificilă” şi a anunţat că armata rusă bombardează sate şi localităţi recucerite de către armata ucraineană în ultimele săptămâni, în cadrul contraofensivei ucrainene în regiunea Herson.

Oficiali ucraineni sunt circumspecţi faţă de retragerea rusă anunţată miercuri şi se tem că militarii ucraineni pot fi atraşi în capcane în oraşul Herson, care avea înainte de război 280.000 de locuitori. Analişti militari estimau că Rusia are nevoie de cel puţin o săptămână pentru a se retrage.

Un consilier prezidenţial ucrainan, Mihailo Podoliak, avertiza joi că militarii ruşi au minat întregul oraşul Herson înainte de retragere, pentru a-l transforma într-un ”oraş al morţii”. El preconiza că ruşii au să bombardeze oraşul după ce se retrag peste Nipru.

Starea Podului Antonivski, peste Nipru, în regiunea Herson, era neclară vineri şi poate fi hotărâtoare în stabilirea faptului dacă ruşii s-au retras cu adevărat din oraşul Herson.

Presa rusă scrie că podul a fost aruncat în aer după retragerea rusă.

Jurnalişti pro-Kremlin au postat imagini în care din pod lipseşte o porţiune importantă.

Însă Serghei Eliseiev, instalat de Moscova la Herson, a declarat agenţiei ruse de presă Interfax că ”Podul Antonivski nu a fost aruncat în aer. Se află în aceeaşi stare”.

O recucerire a oraşului Herson ar oferi Ucrainei o rampă de lansare de furnituri şi trupe în vederea unei recuceriri a părţii de sud a Ucrainei - inclusiv a Peninsulei ucrainene Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

Însă, din noile sale poziţii de pe malul de est al Niprului, Kremlinul ar putea încerca să intensifice războiul care, potrivt unor evaluări americane, s-a soldat cu moartea sau rănirea a zeci de mii de civili şi a sute de mii de militari.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.