Comitetul antiterorist rus (NAK) anunţă eliminarea a doi combatanţi înarmaţi membri ai ”unei organizaţii teroriste internaţionale” în apropiere de Nalcik, un oraş în Caucazul rus, o regiune care a fost teatrul unei rebeliuni jihadiste în anii 2000, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Doi bandiţi au fost neutralizaţi într-o operaţiune antiteroristă desfăşurată la periferia Nalcikului în vederea localizării unor persoane înarmate implicate în activităţi teroriste”, anunţă Comitetul Antiterorist NAK, citat de agenţii ruse de presă.

”Membrii acestui grup de bandiţi aparţineau unei organizaţii teroriste internaţionale, ucişi într-un scurt schimb de focuri, (...) plănuiau să comită acte de sabotaj şi de terorism pe teritoriul Republicii Kabardino-Balkaria, a cărei capitală este Nalcik, potrivit NAK.

Rusia a înfruntat o îndelungată rebeliune islamistă, în anii 2000, în Caucazul rus, o mişcare născută din Războiul din Cecenia.

Ea a fost zdrobită de către forţele ruse de securitate, la ordinul lui Vladimir Putin, iar în ultimii ani incidentele armate au fost rare.

Atacul sângeros de la sfârşitul lui martie la Moscova, soldat cu 144 de morţi, a repus în prim-plan pericolul pe care-l reprezintă grupări jihadiste la adresa Rusiei, care a înregistrat atentate la fel sângeroase în anii 2000.

Moscova insită asupra unei piste ucraineano-jihadiste în spatele atacului de la Crocus City Hall, însă a desfăşurat operaţiuni armate în Caucazul rus, unde resturi ale rebeliunii islamiste continuă să existe.

Atentatul de la sala de concert de la oeriferia Moscovei la sfârşitul lui martie a fost revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), însă Moscova nici măcar nu a evocat această pistă şi insistă că a fost comis de către islamişti originari din Tadjikistan cu legături cu Ucraina.

Însă nu a prezentat niciun element de probă tangibil.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.