Conservatorii lui Angela Merkel - care a obţinut al patrulea mandat de cancelar - au obţinut o victorie mult mai redusă decât se aştepta, în urma alegerilor legislative naţionale de duminică, marcate de o ascensiune a dreptei naţionaliste, relatează AFP care prezintă rezultatele definitive.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Angela Merkel urmează să fie realeasă cancelar de către deputaţii din Bundestag, după constituirea unei coaliţii majoritare în Parlament.

Negocieri dificile în acest sens, între democraţi-creştini (CDU/CSU), liberali (FDP) şi ecologişti (Verzi) ar putea să dureze până în decembrie.

Cifrele dintre paranteze arată evoluţia faţă de alegerile din 2013.

Conservatori (CDU/CSU): 33% (-8,5)

Social-democraţi (SPD): 20,5% (-5,2)

Alternativa pentru Fermania (AfD): 12,6% (+7,9)

Liberali (FDP): 10,7% (+5,9)

Stânga radicală (Die Linke): 9,2% (+0,6)

Ecologişti (Verzi): 8,9% (+0,5)

Viitoarea cameră a Deputaţilor va cuprinde un număr-record de aleşi - 709 faţă de 630 în actuala adunare.

Această creştere se explică prin sistemul proporţional complex din Germania, care conduce cu regualritate la redistribuirea, la sfârşitul numărătorii, a mandatelor suplimentare tuturor mişcărilor reprezentate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.