Reprezentantul în Crimeea al noii Biserici Ortodoxe Ucrainene, idenependentă de tutela Moscovei, aretstat timp de câteva ore duminică, a denunţat luni o ”răzbunare” a autorităţilor din Peninsula ucraineană Crimeea anexată de Rusia în 2014, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Arhiepiscopul Kliment a declarat duminică pentru AFP că a fost reţinut în timp ce se afla într-o staţie de autobuz la Simferopol, capitala administrativă a Crimeei, în urma unui denunţ prin care este acuzat de furt în biserica sa şi de declaraţii injurioase.

Kliment urma să se ducă în Rusia, pentru a asista la procesul unui ucrainean acuzat de ”terorism”.

”Este total absurd. Ei acuză un preot de furt de obiecte religioase şi indecenţă”, a declarat luni arhiepiscopul, în vârstă de 49 de ani, după ce a fost eliberat.

”Este vorba despre o ieşire răzbunătoare, pentru că, în calitate de preot, depun eforturi să fac vizite tuturor deţinuţilor politici ucraineni şi nu-mi ascund poziţia”, a subliniat el, referindu-se la cei 24 de marinari ucraineni luaţi prizonieri anul trecut de Rusia.

Prinsă la mijloc între legile ruse şi ucrainene, aripa din Crimeea a noii Biserici Ortodoxe Ucrainene ar putea fi nevoită, la începutul lui martie, să-şi prăsească sediul din peninsulă, situat într-o catedrală la Simferopol.

Autorităţile locale cer ca această aripă să se înregistreze în mod oficial în Rusia, ceea ce aceasta refuză să facă, având în vedere că Kievul nu recunoaşte anexarea Crimeei şi noile autorităţi instalate la putere în 2014.

Pe fondul crizei fără precedent cu Rusia, din 2014, Ucraina s-a dotat în decembrie cu o Biserică Ortodoxă independentă de tutela religioasă a vecinului său.

Din aceasta fac parte Patriarhia de la Kiev, autoproclamată în 1992, şi o minusculă biserică autocefală.

Aripa ucraineană a Patriarhiei de la Moscova a refuzt să se asocieze acestei noi Biserici şi acuză presiuni ale autorităţilor de la Kiev, care o percep drept o ameninţare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.