Regatul Unit urmează să propună NATO o desfăşurare ”majoră” de trupe - o dublare a contingentului britanic de 1.150 de militari în Europa de Est -, nave de război şi avioane de luptă în Europa, anunţă premierul Boris Johnson, care vrea să răspundă astfel creşterii ”ostilităţii ruse” faţă de Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prin această propunere, care urmează să fie prezentată într-o reuniune a comandanţilor militari NATO săptămâna viitoare, Londra ar urma să dubleze contingentul britanic de 1.150 de militari desfăşurat în prezent în Europa de Est şi să furnizeze ”armament defensiv” Estoniei, potrivit Guvernului.

”Acest ansamblu de măsuri ar trimite un mesaj clar Kremlinului - noi nu le vom tolera activitatea destabilizatoare şi ne vom afla întotdeauna alături de aliaţii noştri din NATO împotriva ostiltăţii ruse”, declară Boris Johnson, citat într-un comunicat publicat sâmbătă seara.

”Am ordonat forţelor noastre armate să se pregătească să desfăşoare trupe în Europa de Est săptămâna viitoare, astfel încât să fie în măsură să asigure o susţinere terestră, aeriană şi navală aliaţilor noştri din NATO”, anunţă Boris Johnson.

Dacă preşedintele rus Vladimir Putin alege calea ”vărsării de sânge şi distrugerii” Ucrainei, atunci va fi o ”tragedie pentru toată Europa”, avertizează el.

”Ucraina trebuie să rămână liberă să-şi aleagă ea însăşi viitorul”, subliniază Boris Johnson.

Boris Johnson - supus de mai multe săptămâni unei presiuni intense în urma unei serii de scandaluri (”partygate”) legate de petreceri la Guvern în timpul carantinei - a anunţat vineri că urmează să-l sune în zilele următoare pe Vladimir Putin pentru a-l îndemna ”să dea înapoi” şi să se angajeze pe calea diplomatică privind Ucraina.

Şeful Guvernului britanic urmează totodată să efectueze o vizită în regiune în zilele următoare.

Relaţiile Rusiei cu Occidentul au atins cel mai slab nivel de la Războiul Rece.

Rusia a desfăşurat în ultimele luni zeci de mii de militari la frontiera cu Ucraina şi alimentează temeri cu privire la o invazie a acestei foste republci sovietice.

Guvernul rus neagă orice plan în acest sens, însă insistă asupra unor garanţii scrise prvind securtatea Rusiei, inclusiv ca Ucraina să nu adere niciodată la NATO.

Diplomaţia britanică urmează să anunţe luni în Parlament o înăsprire a regimului britanic al sancţiunilor care să permită Regatului Unit - acuzat de faptul că se face că nu vede un aflux de fonduri ruseşti pe teritoriul britanic - să ţintească interese strategice şi financiare al Moscovei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.