Ciocniri au avut loc miercuri, la Sofia, între poliţie şi manifestanţi care se opun restricţiilor împotriva covid-19 care au încercat să intre în Parlament, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Numeroşi poliţişti au împiedicat manifestanţi să intre în sediul Parlamentului bulgar şi au arestat protestatari.

Mai multe persoane - inclusiv membri ai forelor de ordine - au fost rănite în aceste ciocniri.

Forţele de oridne au reuşit să-i respingă pe manifestanţi şi au instalat un perimetru de securitate în jurul sediului Parlamentului.

Aceste violenţe au izbucnit la o manifestaţie împotriva purtăriiobligatorii a măştii de protecţie şi împotriva vacinării organizată de către Partdul Vîzrajdane (Renaşterea, naţionalist), care se opune aprig măsurilor împotriva covid-19 adoptate de către Guvernul bulgar.

”Scopul manifestaţiei este ridicarea restricţiilor şi, în primul rând, a certificatului verde, neconsttuţional”, a declarat înaintea manifestaţiei liderul Vîzrajdane, Kostadin Kostadinov.

Formaţiunea, care a obţinut 13 dintre cele 240 de mandate în Parlament, este susţinută de către opozanţii restricţiilor anticovid.

Aproxmativ 1.000 de persoane, care agitau steaguri bulgare şi cântau cântece patriotice, au rămas în piaţa din faţa sediului Adunării Naţionale.

Ei ameninţă să rămână în piaţă până la soluţionarea revendicărilor lor - eliminarea purtării obligatorii a măşti de protecţie şi a certificatelor de vaccinare.

Bulgaria, care înregstrează un nou val al epidemiei, este cel mai puţin vaccinat stat dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE).

Numai o treime din populaţia bulgară a fost vaccinată complet împotriva covid-19.

Premierul bulgar Kiril Petkov, care se află în carantină acasă, în urma unuicontact cu o persoană infectată cu noul coronavirus, a îndemnat la calm şi a invitat reprezentanţi ai protestatarilor, vineri, la Guvern, pentru a discuta despre revendicările acestora.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.