Qatarul colaborează cu talibanii în vederea redeschiderii aeroportului din Kabul, a anunţat joi ministrul de Externe Mohammed bin Abderrahman Al-Thani, precizând că ”niciun acord” nu a fost încă încheiat în acest sens, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Rămânem încrezători în posibilitatea gestionării operaţiunilor cât mai rapid posibil”, a anunţat, într-o conferinţă de presă, la Doha, Mohammed bin Abderrahman Al-Thani.

”Nu există încă un acord” în acest sens, a precizat el.

”Ne aflăm în continuare în stadiul evaluării. Nu există vreun indiciu clar cu privire la data la care (aeroportul) va fi deplin operaţional, însă muncim din greu”, a mai declarat ministrul, a cărui ţară întreţine relaţii strânse cu mişcarea islamistă talibană, care a preluat puterea la Kabul la 15 august.

”Este foarte important ca talibanii să-şi demonstreze angajamentul de a furniza o trecere sigură (în vederea ieşirii din ţară) şi libertatea mişcării poporului afgan”, a subliniat el, precizând că la negocieri ia parte şi Turcia, ”dacă ea poate furniza o asistenţă tehnică în acest stadiu”.

”Sperăm să avem veşti bune în zilele următoare”, a mai declarat ministrul.

Qatarul - care a trimis miercuri un avion de tip Boeing C-17A Globemaster la Kabul - se află în prezent în centrul atenţiei comunităţii internţaionale, din cauza capacităţii sale de a comunica cu noii stăpâni de la Kabul.

Această ţară bogată de la Golful Persic a jucat un rol de mediator în procesul de pace dintre Guvernul afgan şi talibani, înainte ca islamiştii să preia puterea.

Talibanii şi-au sărbătorit marţi victoria în Afganistan, la o zi după plecarea ultimilor militari americani.

Această retragere a pus capăt unui război de 20 de ani declanşat de intervenţia unei coaliţii internaţionale conduse de către Statele Unite în vederea îlăturării de la putere a talibanilor, în urma atentatelor teroriste de la 11 septembrie în America.

Revenirea islamiştilor la putere i-a obligat pe occidentali să-şi evacueze precipitat de pe aeroportul din kabul cetăţenii şi afgani care riscau să sufere represalii din partea talibanilor din cauză că au lucrat pentru forţe străine.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.