Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat, sâmbătă, în timpul unei convorbiri telefonice cu omologul său sud-african Cyril Ramaphosa, că obiectivul principal al acordului privind cerealele ucrainene, care expiră la 17 iulie, nu a fost atins, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Vladimir Putin a subliniat că obligaţiile prevăzute în memorandumul Rusia-ONU privind eliminarea obstacolelor pentru exportul de produse alimentare şi îngrăşăminte ruseşti nu au fost încă onorate", a precizat Kremlinul. "Obiectivul principal al acordului, livrarea de cereale către ţările care au nevoie, în special pe continentul african, nu a fost atins", a subliniat preşedinţia rusă într-un comunicat de presă care relatează conversaţia dintre Putin şi Ramaphosa.

Cu o zi înainte, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, mediator între Kiev şi Moscova, dăduse asigurări că Putin era "de acord" cu prelungirea acestui acord vital privind cerealele ucrainene. Dar Kremlinul a negat că ar fi făcut vreo declaraţie în acest sens.

Joi, Vladimir Putin deplângea deja faptul că "nici măcar o singură" cerinţă rusă nu a fost luată în considerare în timpul negocierilor pentru prelungirea acordului.

Semnat la Istanbul în iulie 2022 şi prelungit deja de două ori, acordul expiră luni seara la miezul nopţii la Istanbul. Pe parcursul anului trecut, acordul a permis ca aproape 33 de milioane de tone de cereale să părăsească porturile ucrainene, în pofida conflictului.

Sâmbătă, potrivit Kremlinului, preşedintele sud-african a discutat, de asemenea, cu Vladimir Putin despre pregătirile pentru summitul Brics din Africa de Sud de la sfârşitul lunii august, la care liderul rus a fost invitat în pofida unui mandat de arestare emis pe numele său de Curtea Penală Internaţională.

Potrivit Kremlinului, cei doi şefi de stat au discutat sâmbătă şi despre summitul Rusia-Africa, programat la sfârşitul lunii iulie la Sankt Petersburg, şi despre iniţiativa de pace în Ucraina promovată de mai mulţi lideri africani.

Vladimir Putin şi Cyril Ramaphosa au "convenit" să aibă discuţii bilaterale în marja acestui summit în Rusia, a precizat preşedinţia rusă.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.