Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că dezvoltarea militară a Ucrainei cu sprijin din partea Occidentului reprezintă un pericol serios pentru Rusia, la două zile după ce secretarul american al Apărării şi-a exprimat sprijinul pentru Kiev şi i-a încurajat aspiraţiile pentru aderarea la NATO, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Putin a spus unui grup de jurnalişti şi de experţi ai Rusiei că vizita de marţi în Ucraina a lui Lloyd Austin, în timpul căreia a afirmat că nicio ţară terţă nu are dreptul să îi respingă prin veto intrarea în NATO, a deschis practic calea pentru aderare.

Indiferent dacă a făcut-o sau nu, sunt atinse interesele Rusiei, a spus Putin.

”Chiar dacă nu va avea loc aderarea oficială (a Ucrainei) la NATO, dezvoltarea militară de pe teritoriul acesteia este deja în curs. Iar acest lucru este deja un pericol pentru Rusia. Suntem conştienţi de acest lucru”, a afirmat Putin la Valdai Discussion Club.

Statele Unite au fost cel mai puternic susţinător al Ucrainei de la anexarea Crimeii de către Rusia în 2014 şi de la războiul izbucnit în acelaşi an între separatiştii ruşi şi forţele guvernamentale din estul ucrainei, în care au murit 14.000 de oameni, potrivit Ucrainei.

Şeful Kremlinului a afirmat în mod constant că aderarea la NATO a Ucrainei - care împărtăşeşte legături strânse cu Rusia încă din timpuri străvechi - ar fi depăşire unei linii roşii pentru Moscova.

În această săptămână, Rusia a întrerupt efectiv relaţiile diplomatice cu NATO, după ce alianţa a dat afară opt membri ai misiunii sale de acolo pentru presupus spionaj.

Miniştrii Apărării din statele NATO au convenit joi un nou plan general pentru apărarea împotriva eventualelor atacuri ruseşti pe mai multe fronturi.

Adăugând tensiunilor cu Washingtonul, Rusia a raportat trei cazuri în ultima săptămână în care a afirmat că forţele sale au interceptat o navă sau o aeronavă americană pe punctul de a intra îna apele sau spaţiul aerian, deşi Statele Unite au contestat detaliile.

Într-o discuţie amplă în sudul Rusiei, care a durat câteva ore, Putin a fost însă mai optimist cu privire la relaţiile cu administraţia preşedintelui Joe Biden. El a spus că discuţiile dintre Moscova şi Washington privind stabilitatea strategică şi securitatea cibernetică merg în direcţia bună şi că un summit între cei doi lideri, care a avut loc la Geneva, în iunie, a fost productiv.

Putin a mai spus că Biden a avut dreptate să retragă trupele americane din Afganistan, al cărui nou guvern taliban a trimis reprezentanţi la Moscova săptămâna aceasta pentru discuţii privind reconstrucţia ţării, după încheierea prezenţei de 20 de ani a trupelor americane.

El a spus că Afganistanul ar trebui să-şi deblocheze activele financiare în interesul creşterii stabilităţii - o poziţie opusă Washingtonului, care a spus că nu are de gând să elibereze miliarde în aur afgan, investiţii şi rezerve de valută străină depozitate în Statele Unite şi blocate după talibanii au preluat puterea în august.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.