Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat drept o ”provocare” exerciţii militare efectuate de către Statele Unite şi NATO la Marea Neagră, ”care intensifică tensiunile între Rusia şi NATO”, într-o convorbire la telefon cu omologul său francez Emmanuel Macron, potrivit Kremlinului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În această convorbire, Putin ”a atras atenţia asupra naturii provocatoare a exerciţiilor de mare aploare pe care le efectuează Statele Unite împreună cu anumiţi aliaţi la Marea Neagră, care intensifcă tensiunile între Rusia şi NATO”, a anunţat luni seara, într-un comunicat, Kremlinul.

Putin se referă la participarea mai multor nave militare americane la exerciţii la Marea Neagră, pe care Moscova a anunţat săptămâna trecută că le ”urmăreşte” şi pe care Putin le-a catalogat drept o ”provocare gravă”.

Liderul la Kremlin lansează acest atac în contextul unor tensiuni tot mai puternice în centrul cărora se află Războiul din Ucraina, o ţară riverană la Marea Neagră.

Situaţia în regiune este tensionată din 2014, când Rusia a anexat Peninsula ucraineană Crimeea, iar Ucraina se află, de peste şapte ani, în război cu separatişti proruşi în Donbas (est).

Aceste tensiuni s-au amplificat cu un nivel în ultimele zile, iar Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) şi-au exprimat îngrijorarea faţă de o recentă desfăşurare de trupe ruseşti la frontiera Ucrainei.

Macron şi-a exprimat, la rândul său, în această convorbire la telefon cu Putin, ”îngrijorarea puternică” şi ”voinţa de a apăra integritatea teritorială a Ucrainei”, potrivit preşedinţiei franceze.

Putin a acuzat Kievul de faptul că poartă o ”politică distrugătoare”, citând ”folosirea recentă de către Ucraina a unor drone în zona de conflict”, a anunţat Kremlinul.

Ucraina a folosit luna trecută o dronă de luptă turcească împotriva separatiştilor proruşi, înfuriind Moscova.

Războiul din estul Ucrainei, care a izbucnit după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, s-a soldat cu peste 13.000 de morţi.

Pentagonul a respins, la Washington, prin purtătorul său de cuvânt John Kirby, criticile lui Putin cu prvire la manevrele americane.

Activităţile militare ruseţti în apropierea Ucrainei ”ne îngrijorează în continuare”, a subliniat Kirby.

Statele Unite sunt transparente cu privire la exerciţiile lor militare şi publică comunicate de presă cu privire la acest subiect, detalii şi fotografii, a insistat el.

”Toate exerciţiile noastre sunt defensive prin natura lor şi se înscriu în cadrul alianţelor (...) din regiune”, a declarat el.

”N-a existat nicio transparenţă de partea rusă cu privire la această concentrare de forţe în partea de vest a ţării”, a acuzat el.

Statele Unite au condamnat de asemenea tirul unei rachete antisatelit al Rusiei, care se află la originea a mii de fragmente care ameninţă astronauţi prezenţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS).

”Rusia a efectuat azi (luni), mai devreme, în mod iresponsabil, un test distrugător de rachetă antisatelit cu ascensiune directă împotriva unuia dintre proprii satliţi”, a acuzat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price, care a catalogat comportamentul Moscovei drept ”periculos şi iresponsabil”.

Acest test a condus la ”generarea a peste 1.500 de fragmente orbitale care pot f urmărite şi a sute de mii de fragmente orbitale mai mici, care ameninţă interesele tuturor naţiunilor”, a acuzat Price.

Statele Unite ”vor spune clar că nu vor tolera acest gen de activitate”, a avertizat Price, fără să se pronunţe cu privire la eventuale măsuri de retorisiune.

Cei şapte astronauţi prezenţi la bordul ISS au fost nevoiţi să se refugieze, luni, în navetele amarate la Staţie, pentru a se pregăti de o eventuală evacuare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.