Şeful Statului Major al armatei algeriene, generalul Ahmed Gaid Salah, a murit luni în urma unei crize cardiace, la vârsta de 79 de ani, a anunţat preşedinţia într-un comunciat difuzat de agenţia oficială de presă APS, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Generalul Ahmed Gaid Salah a supervizat perioada de tranziţie, după demisia lui Abdelaziz Bouteflika în aprilie, sub presiunea străzii, care a condus la alegerea lui Abdelmadjid Tebboune la conducerea ţării în urmă cu zece zile.

Algerienii au continuat însă să manifesteze şi să ceară plecarea întregii elite aflate la putere şi retragerea armatei din viaţa publică.

Moartea generalului Gaid Salah, pe care preşedintele Tebboune l-a recompensat săptămâna trecută cu Medalia Ordinului Meritului, nu ar urma să afecteze locul central ocupat de armată în sistemul politic algerian.

Considerat cel mai puternic om din ţară, generalul nu duce lipsă de eventuali succesori, iar armata nu a dat vreun semn de disensiuni interne de la începutul contestării, în februarie.

Preşedinţia algeriană a anunţat că generalul Said Chengriha, şeful Statului Major al Forţelor terestre preia funcţia imediat.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.