Arabia Saudită a acuzat duminică Iranul, marele său rival regional, de faptul că este autorul atacurilor de joi împotriva a două petroliere la Marea Oman, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După Statele Unite şi Marea britanie, Riadul a atribuit ”regimului iranian” atacurile nerevendicate care au avariat două petroliere.

Teheranul neagă categoric orice implicare în aceste fapte, care au avut loc în apropierea Strâmtorii Ormuz, tranzitată de o treime din petrolul transportat pe cale maritimă la nivel mondial.

Atacurile, care condus la aprecierea cursului aurului negru, au vizat o navă japoneză care transporta metanol şi un petrolier cipriot care transporta benzină grea (naftă). Ele au avut loc în momentul în care premierul japonez Shinzo Abe se afla în vizită la Teheran, în speranţa unei reduceri a puternicelor tensiuni între Iran şi Statele Unite.

”Regimul iranian nu a respectat prezenţa premierului japonez la Teheran şi a răspuns eforturilor sale atacând două petroliere, între care unul japonez”, a declarat prinţul moştenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman, într-un interviu acordat cotidianului Asharq al-Awsat.

”INTERESE VITALE”

”Noi nu vrem un război în regiune (...). Dar nu vom ezita să acţionăm la orice ameninţare împotriva poporului nostru, suveranităţii noastre, integrităţii noastre teritoriale şi intereselor noastre vitale”, a avertiat prinţul saudit.

Anterior, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Consiliul de Cooperare la Golf (CCG) au îndemnat, sâmbătă, la securizarea aprovizionărilor cu energie provenind de la Golful Persic, în urma unor atacuri vizând petroliere în această regiune.

Atacurile de joi au avut loc la aproximativ o lună după sabotarea a patru nave - între care trei petroliere - în largul EAU. Statele Unite au acuzat de aceste acţiuni tot Iranul, care a dezminţit.

Înainte ca prinţul moştenitor să acuze Iranul, Arabia Saudită, aliata EAU şi Statelor Unite, a cerut sâmbătă un răspuns ”decisiv” la ameninţările la adresa aprovizionării energetice ”create de recentele acte teroriste”.

SECURIZAREA NAVIGAŢIEI

EAU, care are ieşire la Marea Oman, au îndemnat comunitatea internaţională ”să coopereze în vederea securizării navigaţiei internaţionale” şi aprovizionărilor energetice provenind de la Golful Persic.

Ministrul de externe al Emiratelor, şeicul Abdullah bin Zayed Al-Nahyan, citat de agenţia oficială de presă WAM, a pledat în favoarea unei ”dezescaladări”, pe fondul unui adevărat război al declaraţiilor între Washington şi Teheran.

”Regiunea este complexă şi are multe resurse, de gaze naturale şi petrol, care sunt necesare (restului) lumii. Noi vrem ca fluxul acestor resurse să rămână sigur, pentru a asigura stabilitatea economiei mondiale”, a declarat el în cadrul unui summit în Bulgaria.

Secretarul general al Consiliului Cooperării la Golful Persic (CCG), Abdullatif al-Zayani, a catalogat atacurile drept o ”ameninţare directă” a aprovizionărilor cu energie şi a îndemnat, la rândul său, puterile mondiale să protejeze căile maritime internaţionale.

Preşedintele american Donald Trump a declarat cu o zi înainte că ”Iranul a făcut asta”, referindu-se la atacuri, sprijindu-se pe o înregistrare video publicată de Pentagon, prezentată drept o acostare a unuia dintre petroliere de către o vedetă a Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică iraniană, care retrage o mină neexplodată de pe coca petrolierului.

Iranul a respins drept ”fără fundament” aceste acuzaţii.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a îndemnat la o anchetă ”independentă” în vederea stabilirii celor care se fac vinovaţi.

”OBIECT ZBURĂTOR”

Vizat într-unul dintre atacuri, transportatorul de metan japonez Kokuka Courageous se afla în drum către EAU, a anunţat sâmbătă armatorul său. ”Noi nu ştim încă dacă petrolierul merge la Khor Fakkan sau la Fujairah, pentru că (ambele oraşe) sunt foarte apropiate”, a declarat un purtător de cuvânt al operatorului, care nu a fost în măsură să precizeze când urma să ajungă nava.

Echipajul salvat a declarat că a văzut, în timpul atacului, un ”obiect zburător” îndreptându-se către petrolier, iar apoi o explozie. Încărcătura de metanol a navei este intactă.

După sosirea navei în EAU, experţi maritimi urmează să transfere la chei încărcătura puternic inflamabilă, porivit unui reprezentant anonim citat de presa japoneză de stat.

Cealaltă navă atacată, Front Altair, care transporta benzină grea (naftă), un produs petrolier, a fost remorcată şi scoasă în afara apelor iraniene şi urma ca pagubele să-i fie evaluate, a anunţat operatorul său.

”Cei 23 de membri ai echipajului Front Altair sunt teferi”, a precizat el.

Front Altair, proprietate a unui armator cipriot de origine norvegiană, a fost vizat de trei explozii, provocate de un incendiu până la urmă controlat.

Iranul a ameninţat în mai multe rânduri cu închiderea Strâmtorii strategice Ormuz, în cazul unei confruntări cu Statele Unite.

Iranienii ”nu vor închide (strâmtoarea). Ea nu va închisă mult timp şi ei o ştiu. Li s-a spus asta în termenii cei mai puternici”, a dat asigurări vineri Donald Trump.

Însă transportatorii maritimi sunt îngrijoraţi. ”Dacă aceste ape devin periculoase, aprovizionarea întregii luni occidentale ar putea fi ameninţată”, a declarat Paolo d'Amico, preşedintele Intertanko, o asociaţie a petrolierelor, din care fac parte proprietarii celor două nave atacate joi.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.