Primul proces privind crime de război - de la începutul invaziei ruse a Ucrainei - urmează să înceapă miercuri, la 18 mai, al unui tânăr militar rus, Vadim Şişimarin, în vârstă de 21 de ani, suspectat de uciderea cu o puşcă de asalt de tip Kalaşnikov a unui bărbat civil, în vârstă de 62 de ani, neînarmat, potrivit unor imagini tdifuzate de către televiziunea ucraineană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acuzatul a sosit încătuşat, cu părul ras, la un mic tribunal, în districtul Solomianski, la Kiev, purtând un trening gri cu albastru, la o audiere preliminară, vineri, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea ucraineană.

Data procesului a fost stabilită la 18 mai, la acelaşi tribunal, a declarat AFP parchetul.

ÎNCHISOARE PE VIAŢĂ

Vadim Şişimarin este acuzat de faptul că a ucis prin împuşcare, cu un Kalaşnikov, pe geam, de la bordul unei maşini în care se afla, un civil în vârstă de 62 de ani care nu era înarmat.

Potrivit Parchetului ucrainean, militarul rus se deplasa împreună cu alţi patru militari, după un atac asupra convoiului în care se aflau, la 28 februarie, şi au furat o maşină în apropierea satului Şupahivka, în regiunea Sumî (nord-est).

Victima - a cărei identitate nu a fost dezvăluită - circula pe o bicicletă, la marginea drumului, în apropiere de domiciliu, potrivit parchetului.

Avocatul lui Vadim Şişimarin a declarat că clientul său a mărturisit uciderea unui bărbat în vârstă de 62 de ani, fără să precizeze dacă acesta va pleda vinovat sau nu.

Tânărul rus riscă să fie încarcerat pe viaţă în cazul în care este găsit vinovat de crimă de război şi de crimă cu premeditare.

Într-o înregistrare video, publicată la începutul lui mai de către Serviciile secrete ucrainene (SBU), Vadim Şişimarin declara că a venit să lupte în Ucraina, pentru a-şi ”susţine financiar mama”.

În privinţa acuzaţiilor formulate împotriva sa, el declara că ”am primit ordinul să trag şi am tras în el o dată. A căzut, iar noi ne-am continuat drumul”.

Parchetul ucrainean a făcut publică o fotografie a acuzatului, miercuri, fără să precizeze circumstanţele care au condus la arestarea acestuia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.