Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev ameninţă că ”primul episod s-a jucat” şi că ”vor fi şi altele”, în urma bombardamentelor ruseşti ale Ucrainei, luni, inclusiv la Kiev, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Medvedev îndeamnă, în acest mesaj postat pe Telegram, la ”distrugerea completă a regimului politic din Ucraina”, cu scopul ”protejării poporului nostru şi protejării frontierei ţării”.

”Primul episod s-a jucat. Vor fi şi altele”, scrie numărul doi în Consiliul de Securitate rus, în urma unei reuniuni a acestuia, sub conducerea preşedintelui rus Vladimir Putin.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

”Din punctul meu de vedere, (obiectivul) trebuie să fie distrugerea totală a regimului politic din Ucraina”, subliniază el.

Atacurile ”şi-au atins obiectivul”, a dat asigurări, la rândul său, Ministerul rus al Apărării.

Pene de curent se înregistrau luni în numeroase regiuni din Ucraina, în urma acestor bombardamente şi atacuri ruseşti cu rachetă.

Guvernatorii regiunilor Harkov şi Sumî (nord-est), Jitomîr (nord-vest) şi Hmelniţkii (vest) au anunţat pe reţele de socializare ”întreruperi ale curentului (electric)” în urma unor ”atacuri ale infrastructurilor energetice”.

Pe de altă patrte, trupele ruse erau pe cale să se apropie de oraşul ucrainean Bahmut, în Donbas (est), după ce au înaintat doi kilometri în ultima săptămână, a anunţat luni o sursă din cadrul serviciilor secrete britanice.

”Rusia continuă să acorde o prioritate înaltă progresului operaţiunilor sale ofenisve în sectorul din centrul Donbasului, mai ales în apropierea oraşului Bahmut”, a anunţat, în biuletinul său obişnuit, pe Twitter, Ministerul britanic al Apărării.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat sâmbătă, într-un discurs video, că trupe ucrainene erau implicate în lupte foarte dure în apropiere de Bahmut.

Vladimir Putin a reunit luni, la două zile după o explozie pe podul rus către Crimeea, Consiliul de Securitate rus, după ce a acuzat Kievul de comiterea unui ”act terorist”.

El a recunoscut ”atacuri masive” ale ”infrastructurii energetice, militare şi de comunicaţii ale Ucrainei”, în justificarea bombardamentelor de luni.

Putin a reacţionat pentru prima oară într-un discurs, transmis în direct la televiziune, în cursul reuniunii Consiliului, faţă de tirurile de rachetă vizând mai multe oraşe ucrainene.

El a evocat ”lovituri vizând ţinte energetice cu destinaţie militară” din Ucraina, ca răspuns la ”acte teroriste” ucrainene, referindu-se la explozia de sâmbătă de pe podul care leagă Rusia şi Crimeea anexată.

”La propunerea Ministerului (rus al) Apărării şi în conformitate cu planul Statului Major, atacuri masive cu armament de înaltă precizie şi rază lungă de acţiune au fost efectuate împotriva infrastructurii energetice, militare şi de comnunicaţii a Ucrainei”, a anunţat el.

Autorităţile şi presa ucrainene au denunţat atacuri ale unor locuinţe şi structuri civile, inclusiv un atac al unui scuar cu două locuri de joacă pentru copii, într-un parc, dar şi un pod pietonal situate în centrul Kievului.

”În cazul altor acte vizând Rusia, răspunsurile noastre vor fi dure şi consecvente, proporţionale cu ameninţarea. Să nu se îndoiască nimeni de asta”, a ameninţat liderul de la Kremlin în alocuţiunea sa.

”Autorii, executanţii şi comanditarii sunt serviciile secrete ucrainene”, a acuzat Putin în urma unei reuniuni cu şeful Comitetului rus de anchetă, potrivit unei înregistrări video difuzate de către Kremlin, după exploziile de la pod.

”Nu există nicio îndoială că este vorba despre un act terorist vizând să distrugă o infrastructură rusească de o importanţă critică”, sublinia el.

Armata ucraineană şi serviciile speciale (SBU) nu şi-au confirmat, dar nici nu şi-au dezminţit implicarea, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a mulţumit să ironizeze, într-o înregistrare video, pe tema vremii ”noroase”, sâmbătă, în Crimeea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.