Primarul democrat al New York, Bill de Blasio, crede că preşedintele-ales Donald Trump, care a locuit întotdeauna în metropolă, ar putea alege să nu se mute la Washington după învestitură, ci să îşi păstreze reşedinţa principală în Trump Tower, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După victoria sa în alegeri, magnatul imobiliar nu a părăsit aproape deloc Manhattanul. El şi-a petrecut majoritatea timpului alături de familia şi consilierii său, în apartamentele din Trump Tower, aflat în centrul unuia dintre cele mai animate cartiere din Statele Unite.

În aceste condiţii, Secret Service şi autorităţile locale s-au mobilizat în masă pentru a asigura protecţia republicanului.

“Nu am mai avut niciodată o astfel de situaţie la New York”, a subliniat De Blasio.

El nu a dat cifre, dar a precizat că dispozitivul de securitate al preşedintelui-ales este mai mare decât cel mobilizat în timpul Adunărilor Generale ale ONU, la care iau parte zeci de şefi de stat şi de Guvern.

Autorităţile new-yorkeze, care intenţionează ca în perioada sărbătorilor de iarnă să înăsprească şi mai mult măsurile de securitate şi restricţiile de circulaţie aflate deja în vigoare în jurul Trump Tower, se aşteaptă ca Donald Trump să rămână în Manhattan cel puţin până la învestitura din 20 ianuarie.

Bill de Blasio, care a discutat îndelung cu Trump miercuri, a refuzat să speculeze ce se va întâmpla după aceea.

«Cred că preşedintele-ales trebuie mai întâi să fie învestit în funcţie şi să aibă experienţa Casei Albe, înainte de a lua o decizie bună pentru el şi pentru familia sa (…). Când va fi învestit în funcţia de preşedinte, va avea frecvent nevoie să fie la Washington, pentru a gestiona situaţii care nu pot fi gestionate decât de la Casa Albă. Dar nu trebuie să ne grăbim cu concluziile”, a subliniat el.

Indiferent de ce se va întâmpla, Bill de Blasio şi-a exprimat speranţa că va putea limita cheltuielile şi că va obţine de la Guvernul federal decontarea costurilor plătite în proporţie cât mai mare.

Pe lângă poliţiştii suplimentari şi unităţile antiteroriste desfăşurate 24 de ore din 24, el a evocat scăderea activităţii magazinelor din jur, din cauza ambuteiajelor şi a protestelor frecvente. În aceste condiţii, el a solicitat ajutorul new-yorkezilor, cerându-le să “evite pe cât posibil să meargă cu maşina” în zonă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.