Rusia consideră că şi-a îndeplinit ”cu succes” toate obiectivele stabilite în prima zi a invaziei Ucranei, unde bombardamente şi confruntări armate s-au soldat cu aproape 140 de morţi, potrivit autorităţilor ucrainene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Toate sarcinile grupurilor de militari din Forţele armate ale Federaţiei ruse din această zi au fost îndeplinite cu succes”, a anunţat joi un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

Rusia nu avea ”alt mijloc” să se apere, decât trimiţându-şi forţele în Ucraina, s-a justificat joi preşedintele rus Vladimir Putin, în prima zi invaziei forţelor ruse a Ucrainei.

”Ceea ce se întâmplă în prezent sunt măsuri constrânse, pentru că nu ni s-a lăsat niciun alt mijloc de a proceda altfel”, a declarat liderul de la Kremlin într-o reuniune, transmisă la televizor, cu oameni de afaceri, la Moscova.

”Riscurile la adresa securităţii erau de aşa natură că era imposibil să reacţionăm altfel”, a subliniat el.

Putin a subliniat intransigenţa Kievului şi Occidentului în privinţa revendicărilor în domeniul securităţii ale Rusiei.

”Ei ne-ar fi putut face să ne confruntărm cu asemenea riscuri, încât n-am ştiut dacă ţara ar fi supravieţuit”, a subliniat Putin, care cere de săptămâni de zile ca Ucraina să nu adere niciodată la NATO.

Vladimir Putin a dat totodată asigurări că nu vrea să aducă atingere sistemului economic şi că nu vrea să fie exclus, în contextul în care invazia Ucrainei a afectat pieţele şi a expus Rusia unor sanţiuni occidentale devastatoare.

”Rusia continuă să ia parte la economia mondială”, a declarat el, iar Moscova ”nu intenţionează să aducă atingere sistemului în care se află ea însăşi”.

Rusia este ”pregătită” să se adapteze unor noi sancţiuni care-i sunt impuse economic, a subliniat el, şi i-a îndemnat pe antreprenori să fie ”solidari” cu Guvernul rus.

Pe de altă parte, ofensiva rusă în ucraina vizează ”decapitarea” Guvernului de la Kiev şi instalarea unui regim favorabil Moscovei, a acuzat joi un oficial militar american.

”În mod fundamental, ei (ruşii) au intenţia să decapiteze Guvernul (Ucrainei) şi să-şi instaleze propria guvernare”, a acuzat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.