Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit miercuri în Finlanda, ţară care a aderat la Alianţa Nord-Atlantică în urmă cu o lună, pentru a discuta cu liderii nordici despre sprijinul acordat ţării sale în războiul cu Rusia şi despre relaţia Kievului cu Europa şi NATO, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vizita preşedintelui ucrainean în Finlanda, una dintre puţinele deplasări pe care acesta le-a făcut în străinătate de la invazia rusă de anul trecut, a fost anunţată abia după sosirea sa în capitala finlandeză, în condiţii de securitate sporită.

Sute de oameni s-au adunat în centrul oraşului Helsinki pentru a-l vedea sosind pe Zelenski, aclamându-l în timp ce acesta apărea în faţa palatului prezidenţial.

Zelenski va purta discuţii bilaterale cu preşedintele finlandez Sauli Niinisto, urmate de o conferinţă de presă, apoi se va alătura unui summit regional şi va avea o a doua întâlnire cu mass-media, a precizat biroul preşedintelui finlandez Niinisto.

La summitul mai amplu vor participa Niinisto, precum şi prim-miniştrii Suediei, Norvegiei, Danemarcei şi Islandei.

"Tema summitului este războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, sprijinul continuu al ţărilor nordice pentru Ucraina, relaţia Ucrainei cu UE şi NATO şi iniţiativa Ucrainei pentru o pace dreaptă", a declarat biroul preşedintelui finlandez.

Într-un comunicat, un purtător de cuvânt al lui Zelenski a declarat că guvernul ucrainean se aşteaptă ca summitul să aibă ca rezultat o declaraţie comună. "Întâlnirea liderilor Ucrainei şi a celor cinci ţări din Europa de Nord este organizată pentru coordonarea în continuare a asistenţei militare pentru statul nostru, integrarea europeană şi euroatlantică a Ucrainei", a precizat purtătorul de cuvânt.

Finlanda a aderat recent la NATO, devenind al 31-lea membru, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. Finlanda împarte o graniţă lungă cu Rusia.

Kremlinul a declarat la 4 aprilie că aderarea Finlandei la NATO este o greşeală istorică periculoasă care va slăbi securitatea în regiunea mai largă şi va forţa Moscova să ia contramăsuri. Făcându-se ecoul acestei opinii, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat miercuri, într-un briefing: "Pe măsură ce observăm planurile NATO pentru Finlanda, confirmăm că Rusia va fi obligată să riposteze, atât militar, cât şi în alt mod, pentru a limita ameninţările la adresa securităţii noastre naţionale".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.