Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, îşi va scurta vizita la Beijing, potrivit unui oficial UE, în timp ce premierul ungar Viktor Orban ameninţă să dea peste cap summitul liderilor UE de săptămâna viitoare, împotrivindu-se deciziilor europene referitoare la Ucraina, relatează Politico.eu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Charles Michel, care a plecat în China pentru a participa la primul summit UE-China care se desfăşoară în persoană din 2019, "se va întoarce la Bruxelles pentru a-şi continua discuţiile cu liderii cu privire la o cale de urmat", a declarat oficialul UE pentru POLITICO.

Într-o scrisoare datată 4 decembrie, Viktor Orban l-a îndemnat pe Michel să scoată de pe ordinea de zi negocierile de aderare cu Ucraina la următorul summit al Consiliului European. "Vă îndemn respectuos să nu invitaţi Consiliul European să decidă asupra acestor chestiuni în decembrie, deoarece lipsa evidentă de consens ar duce inevitabil la un eşec", a scris Orban, sugerând că în caz contrar va recurge la veto.

Liderul maghiar s-a opus cu fermitate deschiderii negocierilor de aderare cu Kievul, după ce Comisia Europeană a recomandat luna trecută începerea discuţiilor de aderare. În plus, Budapesta a ameninţat că se va opune prin veto şi unui ajutor planificat de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina.

Michel se va întoarce mai devreme din capitala chineză după o primă zi de întâlniri joi - în parte pentru că nu are o linie telefonică sigură la Beijing pentru a vorbi cu liderii UE fără ca China să asculte, a declarat oficialul european.

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a invitat, de asemenea, pe Viktor Orbán să se întâlnească cu el la Paris la sfârşitul acestei săptămâni pentru a încerca să ajungă la un compromis, a declarat un alt oficial pentru POLITICO.

Michel însuşi s-a întâlnit cu Orbán la Budapesta săptămâna trecută, în încercarea de a aplana tensiunile înainte de summitul UE. Ulterior, Michel a subliniat importanţa "unităţii UE", despre care a spus că "necesită un efort constant şi este principala forţă" a Uniunii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.