Preşedintele chinez Xi Jinping a ”validat” miercuri politica conducătoarei Hong Kongului Carrie Lam, care a ”pus capăt haosului şi dezordinii” în acest teritoriu semiautonom cuajutorul uneilegi controversate privind securitatea naţională, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Beijingul a strâns şurubul legislativ împotriva Hong Kongului, cu scopul de a pune căluş disidenţei, în urma unor manifestaţii în favoarea democraţiei şi antiguvernamentale adesea violente, care au zguduit fosta colonie britanică în 2019.

O lege a securităţi naţionale, impusă în 2020 de către autorităţile centrale, a făcut ilegală o mare parte a opoziţiei - susţinători ai autodeterminării, dar şi voci mai moderate - şi a rezervat alegerile locale numai candidaţilor ”patrioţi”.

Primul scrutin organizat în baza acestor reglementări noi a avut loc duminică la Hong Kong, în vederea înnoirii Consiliului Legislativ local.

Doar 30% dintre alegători s-au prezentat la urne - cel mai scăzut nivel de la retrocedarea Hong Kongului Chinei de către Regatul Unit, în 1997.

Acest lucru pare însă să nu fi afectat creditul şefei Executivului din Hong Kong Carrie Lam la Beijing.

Guvernul central ”validează deplin” politica administraţiei Lam, i-a transmis preşedintele chinez Xi Jinping conducătoarei, aflate în prezent în capitala chineză timp de trei zile, potrivit unei întâlniri difuzate de televiziunea din Hong Kong RTHK.

Situaţia ”evoluează continuu în mai bine” la Hong Kong, a apreciat Xi Jinping, adăugând că alegerile din weekend s-au ”desfăşurat cu succes”, mulţumită unor modificări impuse de către Beijing sistemului electoral local.

Preşedintele chinez a apreciat în faţa lui Carrie Lam că Guvernul din Hong Kong a luat ”măsuri ferme în vederea promovării unei dezvoltări democratice a Hong Kongului, în acord cu situaţia reală”, potrivit imaginilor RTHK.

Administraţia Lam a ”aplicat cu hotărâre” legea prvind securtatea naţională, a ”pus capăt haosului şi dezordinii în mod legal” şi a ”apărat autoritatea şi demnitatea statului de drept”.

”Drepturile democratice ale compatrioţilor noştri din Hong Kong de a fi stăpâni la ei acasă au fost realizate”, subliniază Xi Jinping.

Statele membre G7 şi Uniunea Europeană (UE) şi-au exprimat, la începutul săptămânii, ”îngrijorarea puternică” în urma alegerilor din weekend la Hong Kong, pe care le consideră un simbol al ”eroziunii” democraţei locale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.