Preşedintele catalan Carles Puigdemont a cerut luni o mediere internaţională în conflictul dintre regiunea sa şi Madrid şi a solicitat retragerea forţelor de ordine desfăşurate de către Guvernul central cu scopul de a împiedica referendumul interzis de duminică, pătat de violenţe din partea poliţiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În vederea depăşirii crizei cu Guvernul spaniol, ”ne trebuie prezenţa unui terţ, (iar) ea trebuie să fie internaţională ca să fie eficientă”, a declarat Carles Puigdemont într-o conferinţă de presă la Barcelona, exprimându-şi speranţa instaurării unei ”atmosfere mai destinse”.

Zeci de poliţişti şi de membri ai Gărzii Civile au intervenit duminică să confişte material electoral în secţiiile de votare prevăzute în cadrul referendumului pe tema independenţei Cataloniei, interzis de Curtea Constituţională spaniolă.

Pentru a-şi croi drum în mulţimea care s-a masat în faţa secţiilor de votare cu scopul de a le ”proteja”, poliţiştii au lovit cu bastonul sau cu scutul antirrevoltă, inclusiv persoane în vârstă.

În alte părţi ei au recurs la gloanţe de cauciuc, potrivit unor martori interviebvaţi de AFP.

Guvernul catalan a decis să ”ceară retragerea tuturor forţelor de poliţie desfăşurate în Catalonia din cauza acestei reprimări”, a declarat Carles Puigdemont.

El a dat asigurări că 893 de persoane au cerut asistenţă medicală după aceste violenţe. Patru persoane erau spitalizate, iar două se aflau în stare critică.

Preşedintele catalan a precizat că ”administraţia electorală” este angajată într-o cursă contracronometru în vederea finalizării rezultatelor referendumului.

Potrivit Guvernului său, 2,26 de milioane de persoane au participat la consultare, iar aproape două milioane - ”90%” - au votat în favoarea independenţei.

Tabăra ”nu” a obţinut 7,8% din sufragii, însă partidele care se opun independenţei au boicotat referendumul, apreciind că nu avea nicio legitimitate.

Planurile Guvernului separatist prevăd ca Parlamentul regional să declare independenţa la 48  de ore după publicarea oficială a rezultatelor.

După aceea, el va intra într-o fază de ”tranziţie”, în vederea negocierii cu Madridul a ieşirii Cataloniei din Spania.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.