Preşedintele brazilian Michel Temer şi-a exprimat susţinerea şi le-a transmis condoleanţe rudelor celor 76 de oameni care au murit în accidentul aviatic din Columbia, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Îmi exprim solidaritatea în această perioadă tristă, când zeci de familii braziliene au fost afectate de tragedie”, a scris el pe Twitter.

„Oferim orice formă de ajutor şi asistenţă pe care o putem oferi familiilor. Aviaţia şi Ministerul de Externe au fost mobilizaţi”, a adăugat el.

Cei 22 de jucători ai echipei braziliene de fotbal Chapecoense, care se îndrepta spre cea mai importantă partidă din istoria sa, dar şi 21 de jurnalişti se aflau la bordul avionului care s-a prăbuşit în Brazilia, a anunţat marţi Poliţia citată de Reuters.

Chapecoense se îndrepta spre Medellin, unde urma să joace meciul tur al finalei Copei Sudamericana (echivalentul sudamerican al Ligii Europa), contra formaţiei Atletico Nacional. A fost pentru prima dată când echipa a ajuns în finala unei competiţii majore din America de Sud, potrivit presei locale, care a publicat imagini cu jucătorii bucurându-se după ce au câştigat meciul care i-a propulsat în finală.

 

Trei dintre jucători, Alan Luciano Ruschel, Marcos Danilo Padilha şi Jacson Ragnar Follmann, se numără printre supravieţuitori, au anunţat autorităţile columbiene. De asemenea, au mai fost recuperaţi în viaţă jurnalistul Rafael Henzel şi însoţitoarea de bord Jimena Suarez.

Clubul a precizat că nu va mai face niciun comentariu oficial până când nu va obţine mai multe detalii de la autorităţile columbiene.

 „Şase persoane au fost recuperate în viaţă, dar, din păcate unul a murit. Din păcate, restul ocupanţilor (aeronavei – n.r.) au murit. Bilanţul tragic este de 76 de victime”, a spus comandantul Poliţiei regionale, Jose Gerardo Acevedo, într-o conferinţă de presă.

Avionul s-a prăbuşit într-o zonă muntoasă rurală aflată la circa 30 de kilometri de Medellin, iar ploile torenţiale au dus pentru un timp la suspendarea operaţiunilor de căutare şi salvare.

Fotografii publicate de presa columbiană arată epava aeronavei, găsită într-o zonă împădurită. Flightradar24, care urmăreşte în timp real cursele aeriene din lume,  a pierdut semnalul cursei 1933 când aceasta se afla la circa 4.700 de metri altitudine şi la circa 30 de kilometri destinaţie.

Cauza accidentului nu este clară deocamdată, dar sunt vehiculate două ipoteze: fie aeronava a rămas fără combustibil, fie a fost vorba de o problemă electrică, iar pilotul a vrut să consume tot combustibilul înainte de o aterizare de urgenţă, pentru a evita un posibil incendiu.

Aeronava era un Avro RJ85 produs de de British Aerospace, o companie inclusă în prezent în BAE Systems.

OMAGII

Accidentul aminteşte de dezastrul aerian din 1958, de la Munchen, când 23 de oameni, inclusiv opt jucători ai Manchester United, jurnalişti şi oficiali şi-au pierdut viaţa.

Chapecoense era al 21-lea club din Brazilia ca venituri – 13,5 milioane de dolari în 2015, potrivit băncii braziliene Itau BBA.

Clubul îşi construise succesul pe baza unei politici de reducere a cheltuielilor, concentrându-se pe atragerea tinerelor talente în loc de nume consacrate.

Cel mai bun jucător al lor era Cleber Santana, un mijlocaş care a jucat în Spania, la Atletico Madrid şi Real Mallorca. Antrenorul Caio Junior avea, de asemenea, o vastă experienţă. El s-a ocupat de unele dintre cele mai mari cluburi de fotbal din Brazilia, printre care Botafogo, Flamengo şi Palmeiras.

Accidentul a dus la un val de masaje de solidaritate pe reţelele de socializare, din partea comunităţii fotbalistice. Echipele braziliene Flamengo şi Santos au transmis mesaje de condoleanţe pe Twitter.

„Condoleanţele mele pentru accidentul aviatic în care a fost implicat @ChapecoenseReal. Un moment dificil pentru Fotbal. Noroc şi rămâneţi puternici!”, a scris portarul echipei Porto, Iker Casillas.

Şi cluburile spaniole de fotbal au transmis condoleanţe. „Profund tulburaţi de accidentul în care a fostimplicat avionul cu care călătoreau @ChapecoenseReal şi fostul nostru jucător Cléber Santana”, a scris Atletico Madrid pe Twitter.

“Toată susţinerea şi solidaritatea noastră pentru victimele şi familiile afectate de tragedia @ChapecoenseReal din Colombia”, a afirmat şi FC Barcelona.

Federaţia Sud-Americană de Fotbal a suspendat toate partidele şi activităţile după accident.

Între timp, în Brazilia apar semne de întrebare privind de ce se aflau jucătorii echipei Chapecoense la bordul unui avion din Bolivia către Columbia, potrivit The Guardian. Potrivit site-ului UOL Esporte, care citează reprezentanţi ai echipei, Chapecoense ar fi încercat să închirieze un zbor direct din Brazilia la Medellin, dar cererea a fost rezpinsă de Autoritatea Civilă de Aviaţie a Braziliei, ANAC.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.