Premierul suede,z Magdalena Andersson, anunţă miercuri, într-un interviu acordat televiziunii publice SVT, că ”nu exclude” o candidatură în vederea unei aderări a Suediei la NATO, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, după ce şi-a exprimat, până acum, preferinţa ca Suedia să rămână în afara unor alianţe militare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu exclud în niciun fel aderarea la NATO”, declară ea în acest interviu.

”Vreau să facem o analiză aprofundată a posibilităţilor pe care le avem în această situaţie, a ameninţărilor şi riscurilor aferente, pentru a lua cea mai bună decizie pentru Suedia”, declară conducăroarea social-democrată.

Suedia nu este un stat membru NATO şi este, în mod oficial, nealiniată militar, în pofida faptului că este o parteneră a Alianţei Nord-Atlantice şi că şi-a abandonat linia unei neutralităţi stricte după Războiul Rece.

În ziua invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februarie, Magdalena Andersson a îndepărtat o aderare a Suediei la NATO.

”Într-o astfel de situaţie, este crucial ca linia Suediei în politica sa de securiate să rămână neschimbată”, sublinia ea.

La 8 martie, ea a provocat o polemică după ce a declarat că o candidatură a Suediei la NATO riscă să ”destabilizeze” securitatea Europei de Nord.

Moscova este foarte ostilă unei intrări a Suedei sau a Finlandei în NATO.

În Suedia, Războiul din Ucraina a provocat o creştere spectaculoasă în favoarea unei aderări. Aproape 50% din opinia publică este favorabilă unei aderări la alianţa militară occidentală, potrivit mai multor sondaje publicate la începutul lui martie.

Procentul celor care se opun aderării a scăzut la 25-30%.

”Acesta este un lucru la care se gândesc mulţi suedezi în acest moment, iar eu mă gândesc, evident, mult la el”, declară Magdalena Andersson.

Această problemă se anunţă drept unul dintre marile subiecte ale campaniei în viitoarele alegeri legislative, prevăzute la 11 seprembrie.

Conservatorul Ulf Kristersson, care conduce opoziţia de dreapta, şi-a anunţat intenţia de a depune o candidatură a unei aderări a Suediei la NATO, în cazul în care obţine o majoritate în Parlament.

Iar Democraţii din Suedia (SD, exremă dreapta) este, de asemenea, deschisă ideii unei aderări.

Partidul Social Democrat al Magdalenei Andersson se opune, în mod istoric, unei aderări a Suediei la NATO.

Însă, în cazul în care concluzia reflecţiei în curs va fi aceea că este în interesul Suediei să nu mai rămână în afara alianţelor militare, ”bineînţeles” că premierul va exercita presiuni în vederea unei schimbări a liniei partidului său, a anunţat ea miercuri.

Războiul rus din Ucraina a provocat o dezbatere importantă cu privire la NATO şi în Finlanda vecină, unde este în curs o revizuire strategică în vederea unei eventuale dezbateri naţionale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.