Secretarul de Stat american Mike Pompeo nu a exclus joi ca Statele Unite şi Coreea de Nord să participe la noi întâlniri, după summitul eşuat de la Hanoi al preşedintelui Donald Trump şi dictatorului nord-coreean Kim Jong Un, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu am stabilit încă vreo dată. Cred că acest lucru va lua puţin timp. Trebuie, mai întâi, să ne facem rezumatul, fiecare, de partea sa”, a declarat pentru presă şeful diplomaţiei americane, la bordul unui avion ce se îndrepta către Filipine.

”Însă eu am speranţe bune ca reprezentantul special (Stephen) Biegun şi această echipă să se reunească din nou în scurt timp”, a declarat el, referindu-se la diplomatul american însărcinat cu dosarul nord-coreean.

”Însă vom vedea... Pentru ca să existe discuţii, trebuie să existe un motiv bun”, a declarat Pompeo.

Al doilea summit Trump-Kim, care a avut loc miercuri şi joi în capitala vietnameză, s-a încheiat fără vreun acord, după ce numărul unu nord-coreean a cerut o ridicare totală şi imediată a sancţiunilor internaţionale impuse ţării sale, din cauza activităţilor nucleare şi balistice.

Stephen Biegun, care a condus negocierile la nivelul grupurilor de lucru, împreună cu omologul său nord-coreean, în vederea pregătirii summitului de la Hanoi, se afla în avion, alături de Pompeo, însă nu a stat de vorbă cu presa.

”Am văzut suficientă congruenţă între ceea ce încearcă cele două părţi să relizeze. Am văzut bunăvoinţă între cei doi lideri şi sper să putem să elaborăm un plan”, a declarat Pompeo.

Cele două părţi ”au descâlcit destul de multe lucruri” în negocieri la nivel operaţional, în cele 60-90 de zile de dinaintea summitului Kim-Trump, a apreciat fostul director CIA.

”Iar apoi noi speram să facem alt pas mare înainte, atunci când cei doi lideri s-au întâlnit. L-am făcut. Am făcut progrese. Însă n-am ajuns atât de departe pe cât speram”, a declarat şeful diplomaţiei americane.

El a spus că Kim Jong Un a reiterat că este întru totul pregătit de ”denuclearizare” şi de menţinerea încetării testelor nucleare şi lansării de rachete şi că Donald Trump s-a declarat hotărât în continuare să nu facă exerciţii militare comune cu Coreea de Sud.

”Avem, aşadar, în continuare, motive să credem că putem merge înainte”, a adăugat Pompeo, apreciind că rămâne ”multă treabă de făcut” pentru a se ajunge la ”denuclearizare”.

El a refuzat să dea detalii despre negocieri.

Întrebat dacă solicitarea nord-coreeană de ridicare a sancţiunilor era o revendicare veche sau a apărut în negocieri în ultimul moment, Pompeo a răspuns că ”aş spune că nu ne-a surprins ceva din cale afară”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.