Ministrul polonez al Apărării Mariusz Blaszczak a semnat miercuri, la Varşovia, un contractul de achiziţionare a sistemului antirachetă american Patriot în valoare de 4,75 miliarde de dolari (3,8 miliarde de euro), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Semnarea acestu contract, negociat de mai mulţi ani, are loc în momentul în care disensiunile între Occident şi Rusia, provocate de anexarea Crimeei în 2014, sunt extrem de puternice după otrăvirea, atribuită Moscovei, a unui fost spion rus, Serghei Skropal, în Marea Britanie.

Livrarea primelor baterii este prevăzută începând din 2022.

”Semnăm astăzi (miercuri) un contract în vederea livrării unui sistem modern care s-a ilustrat în multe ţări, iar cu el ne vom alătura grupului statelor care deţin o armă eficientă care le garantează securitatea”, a declarat Blaszczak.

Ceremonia s-a desfăşurat în prezenţa preşedintelui Andrzej Duda, care a vorbit despre un ”moment istoric”, şi a premierului Mateusz Morawiecki, dar şi a ambasadorului Statelor Unite Paul W.Jones, căruia i-a fost remis contractul semnat.

Polonia a semnat săptămâna trecută cu Statele Unite un acord cu privire la offset - investiţii compersatorii - în cadrul acestui contract, în valoare totală de 225 de milioane de euro.

Ministrul Apărării s-a felicitat atunci de transferul de tehnologii care va consolida capacităţile industriei poloneze a apărării.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.