Războiul din Yemen, care durează de şapte ani, ar urma să cauzeze 377.000 de morţi - victime directe şi indirecte ale conflictului - până la sfârşitul lui 2021, estimează marţi ONU într-un raport, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproape 60% dintre morţi - 227.000 - sunt cauzate în mod indirect de război, de lipsa de apă, foamete şi boli, arată în acest raport Programul ONU pentru Dezvoltare (PNUD).

Acest lucru înseamnă că, potrivit acestor estimări, până la sfârşitul lui 2021 urmează să moară în confrutări armate 150.000 de oameni.

Rebeli huthi, susţinuţi de către Iran, luptă în acest război împotriva forţelor Guvernului yemenit, susţinute din 2015 de către o coaliţie militară condusă de către Arabia Saudită.

Cei şapte ani de război au avut ”efecte catastrofale asupra dezvoltării naţiunii”, subliniază PNUD, care precizează că ”accesul la îngrijiri de sănătate este limitat sau inexistent” şi că ”economia se află pe punctul de a se prăbuşi”.

Majoritatea victimelor indirecte sunt ”copii deosebit de vulnerabili la malnutriţie şi subnutriţie”, denunţă PNUD.

”În 2021, un copil yemenit în vârstă de până la cinci ani moare la fiecare nouă minute din cauza războiului”, denunţă programul ONU.

PNUD a avertizat deja că nivelul dezvoltării Yemenului, cea mai săracă ţară de la Golful Persic, a dat înapoi cu 20 de ani din cauza războiului.

Potrivit programului, ”1,3 milioane de persoane” sunt ameninţate de moarte, în cazul în care nu se încheie un acord de pace până în 2030.

”O proporţie tot mai mare a acestor morţi va avea loc din cauza consecinţelor indirecte pe care criza le exercită asupra mjloacelor de subzistenţă, din cauza scumpirii mărfurilor alimentare şi deteriorării unor servicii de bază precum sănătatea şi educaţia”, se arată în raport.

O escaladare a confruntărilor armate - inclusiv bătălii cu tancuri şi bombardamente regulate cu avionul şi drona - a distrus, în unele zone, inclusiv infrastructurile cele mai elementare, denunţă PNUD în raport.

Milioane de oameni se află pe margina prăpastiei foametei, iar două treimi dintre yemeniţi depind de ajutoare umanitare, potrivit ONU.

”Yemenul este cea mai gravă şi cea mai mare catastrofă umantară din lume, iar această catastrofă continuă să se agraveze”, subliniază ONU, iar ”peste 80% din populaţie are nevoie de un ajutor umanitar”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.