Patru militari ucraineni au fost uciţi, iar alţi doi au fost răniţi într-un bombardament în estul Ucrainei, a anunţat Kievul, cel mai grav bilanţ cotidian înregistrat din 2019 în regiune, care creşte la 19 numărul militarilor ucraineni ucişi pe front de la începutul anului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Separatişti proruşi ”au încălcat din nou armistiţiul şi au tras asupra unor poziţii ucrainene” cu mortiere, lansatoare de grenade şi mitraliere de calibru mare, în apropiere de satul Ciumî, la aproximativ 30 de kilometri nord de Doneţk, a acuzat vineri într-un comunicat armata ucraineană.

”Din nefericire, observăm o escaladare de la începutul anului”, a denunţat preşedintele Volodimir Zelenski, care a prezentat condoleanţe rudelor militarilor ucişi.

”Nu putem permite ca procesul de pace să fie aruncat înapoi”, a apreciat el.

Şeful Statului Major al armatei ucrainene s-a dus la locul dramei cu scopul de a ”clarifica circumstanţele”, a anunţat Zelenski.

50 DE MILITARI UCIŞI ÎN 2020

Zelenski a anunţat că urmează să discute ”în curând” despre tensiunile din estul ţării cu preşedintele rus Vladimir Putin, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron,

Berlinul şi Parisul joacă rolul de mediatori între Kiev şi Moscova.

În pofida dezminţirilor sale, Kremlinul este considerat drept susţinătorul militar şi economic al separatiştilor proruşi din Donbas.

Acest bilanţ de vineri este fără precedent din august 2019 şi pare să amennţe fragilul armistiţiu, respectat mai mult sau mai puţin din iunie.

Ucraina a anunţat că 50 de militari ucraineni au fost uciţi în 2020, după ce ce în 2019 au fost ucişi 100.

Estul Ucrainei este devastat din 2014 de un război între forţe guvernamentale şi separatişti, soldat cu peste 13.000 de morţi şi aproape un milion şi jumătate de deplasaţi.

Intensitatea violenţelor armate a scăzut însă considerabil în urma unor acorduri de pace încheiate la Minsk în 2015.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.