Patru autobize de evacuare au reuşit să plece din portul ucrainean Mariupol, anunţă joi vicepremierul ucrainean Irina Vereşcuk, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste evacuări, care urmează să continue joi, au loc în timp ce acest port strategic la Marea Azov pare că se află pe punctul de a cădea pe mâna ruşilor, după aproape două luni de asediu.

Ultimii combatanţi care opun în continuare rezistenţă, baricadaţi în oţelăra Azovstal, refuză să se predea şi cer comunităţii internaţionale ”garanţii de securitate” pentru a se retrage.

Câteva sute de civili - fără hrană şi apă - s-au baricadat în complexul siderurgic Azovstal împreună cu al 36-lea Batalion al armatei ucrainene şi cu Batalionul Azov, ultimele două unităţi combatante la Mariupol, potrivit autortăţilor ucrainene.

Un consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski a propus miercuri seara organizarea unei ”sesiuni speciale de negocieri” în vederea ”salvării” combatanţilor şi civililor.

Moscova - care le-a dat mai multe ultimatumuri ultimilor combatanţi ucraineni de la Mariupol - este hotărâtă să cucerească acest port situat în sud-estul Ucrainei, care i-ar permite să facă o joncţiune între Peninsula ucraineană Crimeea, pe care a anexat-o în 2014, şi ”republicile” separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, în Donbas (est).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.