Patriarhul caldeean Louis Raphaël Sako a cerut, în aşteptarea recuceririi Mosulului de la jihadişti, într-un interviu cu agenţia franceză, ajutorul comunităţii internaţionale şi i-a îndemnat pe creştinii din Irak să se întoarcă acasă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Era o mare bucurie în rândul creştinilor, la începutul eliberării Ninive. Dar cum bătălia se prelungeşte, există o aşteptare cu frică dar şi cu speranţă”, declară în Ajunul Crăciunului monseniorul Sako, şeful Bisericii Caldeene din Orient, una dintre bisericile catolice orientale.

Ofensiva lansată de armata irakiană pe 17 octombrie cu scopul recuceririi de la gruparea jihadistă Statul Islamic a câmpiei Ninive şi a capitalei ei Mosul (nord), susţinută de o coaliţie internaţională, a permis recucerirea a numeroase cartierele din estul Mosulului, însă se izbeşte de rezistenţa jihadiştilor, care deţin în continuare controlul asupra cartierelor din vestul celui de-al doilea cel mai important oraş irakian.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

În pofida faptului că cele mai multe oraşe cu populaţie majoritar creştină din câmpia Ninive au fost recucerite, altele, ca Tal Kayf, situat la 15 kilometri nord de Mosul, rămân în mâinile jihadiştilor de peste doi ani.

”PAGUBE IMENSE”

Patriarhul subliniază că, ”în satele eliberate, pagubele sunt imense. Am vizitat aceste sate. Ele sunt distruse în proporţie de 30-40%. Bisericile au fost avariate, drumurile şi infrastructura la fel”.

Însă, înainte de orice reconstrucţie, înainte de a chema locuitorii să se întoarcă acasă, monseniorul Sako doreşte o recucerire a Mosulului, deoarece, ”dacă Mosulul nu este eliberat, atunci Daech (acronimul arab al Statului Islamic) poate să se infiltreze în sate şi să semene panica”, adaugă el.

El îi imploră pe cei de aceeaşi credinţă cu a sa să nu se alăture miliţiilor creştine ”Brigăzile babilonului”.

Aceste forţe fac parte din Hashd al-Shaabi, al cărei nucleu dur este constituit din miliţii şiite susţinute de Iran, dar din care fac parte şi grupări sunnite şi creştine.

”Dacă creştinii vor să-şi apere oraşele, ei trebuie să se angajeze în armată sau cu peshmerga (combatanţi kurzi). Miliţiile înseamnă anarhie”, apreciază monseniorul Sako.

Comunitatea creştină din Irak, care număra un milion de oameni înainte de prăbuşirea regimului lui Saddam Hussein, în 20013, a scăzut la mai puţin de 350.000 de oameni, din cauza violenţelor recurente care însângerează ţara de atunci încoace. Caldeenii reprezintă majoritatea creştinilor din Irak.

RECONCILIERE

Cucerirea câmpiei Ninive şi a unei bune părţi din vestul Irakului de către Statul Islamic, în 2014, a agravat şi mai mult acest fenomen. La sosrea lor, jihadiştii le-au oferit trei opţiuni creştinilor - să convertească, să plătească o taxă enormă sau să moară. Aproximativ 120.000 dintre ei au fugit.

Monseniorul Sako nici nu concepe o abandonare a creştinilor, odată întorşi acasă. ”Am cerut garanţii din partea comunităţii internaţionale”, spune el.

”Ar fi necesar un fel de birou de control ONU sau al Uniunii Europene (UE) pentru a supraveghea lucrurile şi a nu trimite oameni fără protecţie în satele lor”, dă el asigurări.

El propune un sistem de protejare a satelor creştine de statele UE. ”Fiecare stat ar lua în grijă reconstrucţia unui sat. Acest lucru ar încuraja locuitorii care s-au refugiat în Europa să se întoarcă acasă”, avansează patriarhul.

Însă reconstrucţia, iar apoi reconcilierea, trece, în opinia sa, printr-un dialog la nivel naţional în această ţară-mozaic, în care coabitează regiuni musulmane şi creştine şi populaţii arabe, kurde, yazidi sau turcmene.

În cadrul Guvernului naţional, condus de către şiitul Haider al-Abadi, şi a autorităţilor religioase musulmane, ”discursul începe să se schimbe”, dă asigurări monseniorul Sako.

”Autorităţile religioase (musulmane) au spus că este bine să se sărbătorească Crăciunul împreună cu creştinii”, spune el.

Cu această ocazie, al-Abadi a transmis, de altfel, un mesaj concetăţenilor săi creştini, în care insistă asupra ”mândriei pe care ne face să o simţim diversitatea religioasă” a Irakului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.