Parlamentul European a anunţat luni că a lansat o procedură de urgenţă, în urma unei cereri din partea autorităţilor judiciare belgiene, pentru a ridica imunitatea a doi eurodeputaţi în contextul anchetei de corupţie din cadrul instituţiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei doi eurodeputaţi în cauză sunt italianul Andrea Cozzolino şi belgianul Marc Tarabella, ambii aparţinând grupului S&D (social-democraţi), au declarat pentru AFP surse apropiate de acest caz.

Ambii sunt vizaţi de ancheta care i-a determinat pe anchetatorii belgieni să o aresteze, în 9 decembrie, pe vicepreşedinta instituţiei, europarlamentara socialistă Eva Kaili, din Grecia.

Printre cei arestaţi în acest caz se numără şi partenerul Evei Kaili, italianul Francesco Giorgi, care este şi asistent parlamentar al lui Andrea Cozzolino. De asemenea, fostul europarlamentar socialist italian Pier-Antonio Panzeri şi liderul unui ONG, Niccolo Figa-Talamanca, sunt suspecţi în acest caz de corupţie.

Toţi cei patru au fost acuzaţi de "apartenenţă la o organizaţie criminală", "spălare de bani" şi "corupţie", într-un scandal care a provocat o undă de şoc în Parlamentul European şi a ridicat tensiunile dintre Qatar şi UE.

Eva Kaili nu a beneficiat de imunitate parlamentară în momentul arestării, deoarece infracţiunea a fost descoperită în flagrant delict, în apartamentul său fiind găsite "pungi cu bani".

La 13 decembrie, ea a fost destituită din funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European printr-un vot aproape unanim al deputaţilor europeni.

În Belgia, ancheta a dus la efectuarea a 20 de percheziţii între 9 şi 12 decembrie, inclusiv în sediul Parlamentului European. În acest context, domiciliul lui Marc Tarabella a fost percheziţionat la 10 decembrie, potrivit unei surse judiciare.

În total, anchetatorii belgieni au confiscat 1,5 milioane de euro în numerar, potrivit unei surse judiciare, din locuinţele lui Panzeri şi ale Evei Kaili, precum şi dintr-o valiză pe care o avea tatăl acesteia din urmă.

"Ca răspuns la o solicitare din partea autorităţilor judiciare belgiene, am lansat o procedură de urgenţă pentru ridicarea imunităţii a doi membri ai Parlamentului. Nu va exista nicio impunitate, absolut nicio impunitate", a declarat luni, pe Twitter, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola. "Cei responsabili vor afla că acest Parlament este de partea legii. Corupţia nu poate avea un preţ şi vom face totul pentru a o combate", a mai spus ea.

Roberta Metsola va comunica în mod oficial această solicitare deputaţilor europeni în cadrul următoarei sesiuni plenare, care va avea loc la 16 ianuarie la Strasbourg.

Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului (JURI) o va examina apoi, cu uşile închise, şi va face o propunere de decizie, care va fi votată în final de toţi deputaţii, în plen. Preşedinta Parlamentului "a cerut tuturor serviciilor şi comisiilor să acorde prioritate acestei proceduri, în vederea încheierii acesteia până la 13 februarie", se arată în comunicatul PE.

La 13 decembrie, Partidul Socialist Belgian a decis să îl suspende pe Marc Tarabella din calitatea de membru. Iar la 16 decembrie, Partidul Democrat Italian a anunţat că îl suspendă pe Andrea Cozzolino din registrul său de membri "ca măsură de precauţie", până la încheierea investigaţiilor în curs privind scandalul Qatargate, pentru "a proteja imaginea partidului".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.