Franţa nu a cerut să se deschidă culoare umanitare, în Ucrana - către Rusia sau Belarus -, aşa cum afirmă Moscova, anunţă luni preşedinţia franceză, care insistă asupra necesităţii ”respectării dreptului internţaional”, şi anume protejarea civililor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ucraina a refuzat luni culoare umanitare propuse de către Moscova, în vederea trimierii civililor către Rusia şi Belarus, care ”nu sunt o opţiune acceptabilă”.

Palatul Élysée subliniază, la o zi după o convorbire de două ore, duminică, între preşedinţii francez Emmanuel Macron şi rus Vladimir Putin, că Parisul, ”la fel ca restul aliaţilor şi partenerilor vrea ca ofensiva rusă să înceteze”.

Însă, ”atât timp cât ofensiva este în curs, întrucât ruşii refuză s-o oprească”, este necesar ”să se respecte dreptul internaţional umanitar, protecţia populaţiilor civile şi să se trimită ajutoare”, subliniază preşedinţia franceză.

Emmanuel Macron i-a spus lui Vladimir Putin că ”asta înseamnă că protecţia civililor trebuie să fie organizată şi că accesul umanitar trebuie să fie permis”, declară un consilier, care subliniază că, ”de fiecare dată, Rusia este cea care porneşte război împotriva Ucrainei şi nu Ucraina împotriva Rusiei”.

Palatul Élysée subliniază că Emmanuel Macron nu a cerut să fe deschise culoare umanitare către Rusia, după ce armata rusă a anunţat luni un armistiţiu local în vederea evacuării civililor din oraşele ucrainene Harkov, kiev, Mariupol şi Sumî, devastate de confruntări armate violente.

Kievul spune că un culoar se îndreaptă către nord, către oraţul belarus Gomel, situat în apropiere de frontiera ucraineană.

”Aceasta nu este o opţiune acceptabilă”, a deplâns viceprimerul ucrainean Irina Vereşciuk.

Ea subliniază că civilii pe care Rusia vrea să-i evacueze din Harkov, Kiev, Mariupol şi Sumî ”nu se vor duce în Belarus pentru ca apoi să ia avionul şi se ducă în Rusia”.

Armata rusă a anunţat că această decizie de a deschide culoare umaniatre a fost luată în urma unei ”cereri personale” a lui Emmanuel Macron adresată lui Vladimir Putin.

Două încercări de evacuare a civililor dinportul asediat Mariupol, în sud-estul Ucranei, au eşuat în ultimele zile.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc de încălcarea condiţiilor evacuării.

Refuzul Kievului al culoarelor umanitare propuse de către Moscova intervine în contextul în care luni urmează să aibă loc a treia rundă de negocieri între Ucraina şi Rusia, potrivit Kievului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.