Parchetul spaniol a anunţat miercuri că a depus plângere cu privire la nesupunere împotriva preşedintelui catalan Quim Torra, pe care-l acuză că nu s-a supus la termenul prevăzut ordinelor autorităţilor de a retrage simboluri separatiste de pe clădiri regionale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Procurorul (...) formulează în acest înscris o plângere penală cu privire la delictul presupus de nesupunere”, arată parchetul în plângerea sa împotriva lui Quim Torra, care ar putea deveni ineligibil în cazul unei condamnări.

Această plângere este necesar să fie primită de Tribunalul Superior al Cataloniei.

Sesizat de către Partidul Ciudadanos (liberal şi antiseparatist), Consiliul Electoral Central a dispus, la 11 martie, ca Guvernul catalan să retragă simbolurile separatiste de pe edificiile regionale, considerând că ele încalcă neutralitatea instituţională odată cu apropierea alegerilor legislative, prevăzute la 28 aprilie.

Odată cu venirea lui Quim Torra la preşedinţia regiunii, în iunie 2018, o banderolă a fost afişată pe faţada sediului Guvernului catalan, la Barcelona, şi sloganul ”Libertate pentru deţinuţii politici şi exilaţi”, pe care se afla o panglică galbenă.

Acest simbol este folosit de către separatişti pentru a reclama eliberarea liderilor lor aflaţi în detenţie provizorie şi judecaţi la Madrid cu privire la rolul pe care l-au jucat în tentativa de secesiune din 2017.

După ce a ignorat în două rânduri termenul impus de Consiliul Electoral, Guvernul catalan a insultat autorităţile, joi, acoperind banderola de pe faţada sediului său cu altă banderolă, similară, dar pe care apărea o panglică albă barată cu o linie roşie în locul celei galbene.

El a sfârşit prin a retrage-o, vineri, înainte ca poliţia regională să intervină, din ordinul Consiliului Electoral Central, care a trimis, de altfel, dosarul parchetului.

Denunţând deciziile ”nedrepte” ale Consiliului Electoral, Quim Torra a anunţat vineri că avea să depună plângere cu privire la o ”prevaricaţiune presupusă” împotriva acestui organism.

Quim Torra poate fi suspendat din funcţii pe o perioadă de doi ani în cazul în care este găsit vinovat de nesupunere, potrivit Reuters.

Afişând aceste simboluri, inclusiv ”Estelada”, streagul separayiştilor catalani, Executivul regional a vrut să-şi marcheze susţinerea faţă de liderii separatişti judecaţi şi în exil. Simpatizanţii acestora, inclusiv Torra, poartă, de altfel, panglica galbenă, în semn de susţinere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.