Pandemia covid-19 a agravat sănătatea mentală a copiilor şi adolescenţilor în lume, care necesită investiţii suplimentare, trage un semnal de alarmă UNICEF într-un raport în care arată că peste un adolescent cu vârsta cuprinsă între zece şi 19 ani din şapte este diagnosticat cu o tulburare mentală, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Consecinţele pandemiei sunt considerabile şi este vorba doar despre partea vizibilă a aisbergului. Înainte ca ea să aibă loc, mulţi copii sufereau deja de probleme de sănătate mentală fără să fie luaţi în grijă”, dă asigurări într-un comunicat directoarea generală a UNICEF Henrietta Fiore.

Agenţia ONU însărcinată cu copiii a publicat marţi un raport despre sănătatea mentală a copiilor în lume, cu ocazia unei conferinţe internaţionale pe teme de sănătate mentală organizate la Paris, ”Mind Our Rights, Now!”.

La nvel mondial, ”peste un adolescent cu vârsta cuprinsă între zece şi 19 ani din şapte trăieşte cu o tulburare mentală diagnosticată”, iar ”aproape 46.000 de adolescenţi se sinucid anual, una dintre principalele cinci cauze de deces la această categorie de vârstă”, precizează UNICEF.

Potrivit acestui raport, ”numai aproximativ 2% din bugetele publice alocate sănătăţii se alocă sănătăţii mentale, în lume”.

”UN SENTIMENT DE FRICĂ, DE FURIE ŞI DE ÎNGRIJORARE FAŢĂ DE VIITOR”

Potrivit UNICEF, situaţia s-a agravat din cauza pandemiei covid-19 şi restricţiilor pe care le-a antrenat.

”Cel puţin un copil din şapte, în lume, a fost afectat în mod direct de măsuri de izolare, iar educaţia a peste 1,6 miliarde de copii a fost afectată în mod negativ”, subliniază organizaţia.

”Perturbarea vieţii de zi cu zi, a educaţiei, a activităţilor recreative şi preocupări legate de venitul şi sănătatea familiei au generat, în rândul multor tineri, un sentiment de frică, de furie şi de îngrijorare faţă de viitor”, precizează ea.

UNICEF îndeamnă în acestraport ”să se investească de urgenţă în sănătatea mentală a copiilor şi adolescenţilor”.

”Sănătatea mentală face parte integrantă din sănătatea fizică (...). Am neglijat prea mult timp, atât în ţările bogate, cât şi în cele sărace, importanţa înţelegerii acestei mize şi să investim în acest domeniu”, subliniază Henrietta Fiore.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.