Procesul acuzaţilor în asasinarea francezului Hervé Gourdel, un ghid montan răpit şi decapitat de către jihadişti în Algeria, în 2014, s-a deschis joi la Alger, la şase ani de la fapte, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma unei amânări, la începutul lunii, procesul a început la tribunalul de primă instanţă de la Dar El Beida, la periferia Algerului, în prezenţa familiei victimei, partenera acestuia, şi urma să dureze o zi.

Adus cu ambulanţa, principalul acuzat, Abdelmalek Hamzaoui, un presupus răpitor, urmărea audierea dintr-un scaun cu rotile. El era însoţit de o echipă medicală şi supravegheat de membri ai Forţelor speciale din cadrul Jandarmeriei.

Audierea, prevăzută iniţial la 4 februarie, a fost amânată cu două săptămâni, la cererea apărării, din cauza stării sănătăţii lui Hamzaoui.

Venită din Franţa, partenera lui Gourdel, Françoise Grandclaude, s-a declarat atunci ”foarte dezamăgită”, dar a anunţat că respectă decizia justiţiei algeriene.

În total, 14 persoane sunt inculpate în acest dosar - opt presupuşi jihadişti, judecaţi cu privire la răpirea şi decapitarea acestuia, iar alţi şase cu privire la nedenunţarea crimei, potrivit unui document judiciar consultat de AFP.

Abdelmalek Hamzaoui este singurul dintre presupuşii răptori care compărea joi. Ceilalţi şapte urmează să fie judecaţi în contumacie.

Prins după dramă, acest presupus membru al Jund al-Khilafa (”Soldaţii califatului”) - o grupare afiliată organizaţiei Statul Islamic (SI), care a revendicat asasinatul - riscă pedeapsa cu moartea.

Între cei şase acuzaţi judecaţi de nedenunţarea crimei se află cinci însoţitori algerieni ai lui Hervé Gourdel, prezenţi la tribunalul algerian joi - Karim Oukara, Hamza Boukamoum, Oussama Dehendi, Amine Ayache şi Kamel Saâdi, răpiţi împreună cu acesta, dar eliberaţi după 14 ore.

Justiţia le reproşează faptul că au întârziat să informeze autorităţile de răpirea francezului. Nedenunţarea unor infracţiuni este pasibilă de o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare.

ŞOC ÎN FRANŢA ŞI ALGERIA

Al şaselea algerian, Farjallah Amara, este acuzat de faptul că nu a avertizat la timp autorităţile cuprivire la faptul că răpitorii i-au furat maşina cu scopul de a-l transporta pe francez, potrivit documentului judiciar.

Originar din Nisa, Hervé Gourdel, în vârstă de 55 de ani, era un pedagog şi formator de ghizi montani, pasionat de aventură. El s-a dus în Algeria la invitaţia gazdelor sale şi însoţitorilor, pentru a explora un nou loc de escaladare, însă a fost răpit la 21 septembrie.

Înregistrarea video a decapitării sale a fost difuzată trei zile mai târziu şi a provocat un enorm şoc în Franţa şi Algeria.

Autorităţile algeriene, care au păstrat tăcerea cu privire la acest proces, dau asigurări, încă din 2016, că au eliminat combatanţii din Jund al-Khilafa.

”Ne punem, în justiţia algeriană, care este suverană, multă speranţă să facă dreptate, după mulţi ani de instrucţie”, declara AFP, la începutul lui fenruarie, Grandclaude.

După ce l-a răpit pe francez, la 21 septembrie, Jund al-Khilafa a ameninţat cu execuţia acestuia dacă Franţa nu renunţă la atacurile sale aeriene vizând Statul Islamic (SI) în Irak.

Armata algeriană, care a mobilizat aproximativ 3.000 de militari, a găsit corpul la 15 ianuarie 2015, la aproximativ 20 de kilometri de locul răpirii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.